Gozdar Sanjay Dutta se je odzval na prošnjo lokalne skupnosti, ki je bila zaskrbljena zaradi pitona v neposredni okolici šole. Piton je nedavno napadel in požrl kozo, kar je prebivalce navdalo z z velikim nelagodjem, ki pa se ne more primerjati z grozo ob dejstvu, da je do dogodka prišlo le streljaj od osnovne šole.

Glede požrešnega pitona je bilo potrebno nekaj ukreniti, so sklenili, in na pomoč poklicali Dutto. Neustrašni gozdar je skoraj pet metrov in pol dolgega pitona našel in ujel. Če bi takrat sprejel pravilno odločitev, bi pitona v temu namenjeni vreči karseda hitro transportiral v divjino, morda v okolico reke Teesta, kjer piton ne bi ogrožal ljudi. Toda namesto tega je Sanjay Dutta presodil, da je čas za zmagoslavni sebek. Pitona si je nadel okoli vratu in užival v vzklikih spodbude, ki so mu jih namenjali rešeni lokalni prebivalci. Kot je videti na posnetku, je nek možakar ob pitonu kadil, drugi je na ramena dvignil otroka, da bi ta bolje videl plazilca, mnogi so se trudili posneti karseda dobre fotografije, drugi so se skušali pojaviti v kadru ob dokumentiranju tega zmagoslavnega trenutka.

Piton je gozdarja objemal vse tesneje

A piton je ob vsem dogajanju ostal piton. Ker se je znašel okoli vratu, tega izjemno ranljivega dela telesa sesalcev, je počasi pričel svoje telo ovijati vse tesneje okoli vratu gozdarja. Ta se je nekaj časa še smejal in ponosno poziral, a v nekem trenutku je povsem jasno vidno, da se je vse tesnejšega objema pitona nadvse prestrašil. Še nekaj trenutkov prej navdušena množica se je v krikih začela prestrašeno odmikati. »Vse je v redu, vse je v redu,« je vpil gozdar, čeprav je bilo povsem jasno, da so razmere kolikor se le da daleč od »v redu«. Ko se je počasi odmikal od množice, ga je piton stiskal vse močneje. Gozdar se je uspešno uprl vzgibu po vpitju in naprezanju po rešitvi, saj je vedel, da bi v tem primeru piton postal le še bolj agresiven.

»Niti za trenutek nisem bil prestrašen,« je kasneje (dogodek ima srečen konec) razložil za The Sun. »Če bi me zajela panika, bi se dogodek najverjetneje končal tragično,« je še pojasnil. Z nekaj pomoči se je Dutta rešil smrtonosnega objema. Konec posnetka prikazuje gozdarja in njegovega asistenta, kako pitona izpustita v naravo.

Gozdarjeva izkušnja ponuja bežen vpogled v nevarnosti, ki vsakodnevno pretijo na Indijce. A ne zaradi pitonov, pač pa zaradi sebkov. Po navajanju Washington Posta se polovica vseh smrti, do katerih pride med delanjem avtoportretov, pripeti prav v Indiji.