Za razmeroma enostavno torto s precej zapleteno zgodovino ni povsem jasno, kdo jo je v resnici poimenoval pavlôva.
Klasični nadev so jagode, uporabimo pa lahko tudi češnje ali katero koli (tudi mešano) jagodičevje. (Foto: Voltan)
Ko zorijo jagode, se marsikje po svetu, zlasti pa v »deželi tam spodaj«, sladkosnedi spomnijo tragične ruske primabalerine Ane Matvejevne Pavlôve, ki je podlegla pljučnici, potem ko ni hotela na operacijo, ki bi pomenila zanesljivi konec njene plesne kariere. Po njej je namreč poimenovana jagodna torta pavlôva. Legenda pravi, da naj bi torto tako poimenoval hotelski kuhar v Wellingtonu na Novi Zelandiji, ko je tam med svojo svetovno turnejo leta 1926 prebivala balerina. Ampak mnenja se krešejo, saj Avstralci trdijo, da je torto tako poimenoval Bert Sachse, glavni kuhar v hotelu Esplanade v Perthu. Da bi bila zmeda večja, se je pojavila še teorija, da gre v resnici za ameriško različico avstrijske »Spanische Windtorte«, torej torte iz španskih vetrcev. Kakor koli obračamo – na las podobno slaščico, sestavljeno iz svežih jagod, sušenega snega iz jajčnega beljaka in stepene smetane, so sodeč po starih kuharskih knjigah že veliko pred časom Ane Pavlôve (1881–1931) pripravljale kmečke gospodinje na več koncih sveta. Profesorica Helen Leach, ki na Univerzi Otago na Novi Zelandiji preučuje zgodovino hrane, je zbrala 667 različnih receptov.
Kruh s pivom in sirom? Tako je! Super okusen, nadvse dišeč in super enostaven za pripravit. Je odlična priloga za k solatam in juham, zelo slasten in...