Solate so čudovite v poletnih dneh. Osvežijo, nasitijo, pa še dobre so! Veliko predlogov najdete tudi na spletnem mestu Sit Fit.

Za pokušino pa že nekaj predlogov:

- pisana kuskus solata s češnjevci in šparglji s polnozrnatim gorčičnim prelivom,

- solata iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva z arašidovim prelivom,

- poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem z gorčičnim prelivom,

- riževa solata s čičeriko z limetinim/limonovim prelivom,

- mešana solata s tunino z inčunovih prelivom.

Krompirjeva solata, ki jo vsi v Sloveniji dobro poznamo, ne vsebuje niti kumar, niti stročjega fižola. Kaj šele jajca. A tako sestavljena oziroma obogatena, je še bolj nasitna in okusna ter predstavlja kar svoj mali obrok.

Za lažjo pripravo, pa še nekaj smernic za boljšo pripravo današnje krompirjeve solate:

Krompir prelijte s prelivom, ko je krompir še topel, ker bo tako bolje vpil okuse, nato pa solato vsekakor ohladite.

Jajca do mehkega kuhajte približno 5 minut, da se bodo lažje lupila, pa ju kuhajte v vreli vodi z žličko kisa.

Koper lahko nadomestite tudi s peteršiljem ali pa dišavnice v celoti izpustite.

Krompirjeva solata je odlična tudi le s stročjim fižolom ali le s kumaro.

Preliv lahko pripravite tudi z navadno gorčico.

Namesto limete lahko uporabite limono.

In še najpomembnejši podatek za vse, ki si kosilo nosite v službo: solata se čudovito obdrži tudi čez noč, zato jo lahko pripravite vnaprej. Naslednji dan, da solato osvežite, po potrebi dodajte žlico vode in vse še enkrat premešajte.

Za lažjo pripravo, pa si poglejte še video posnetek priprave:

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT:

SESTAVINE (za 4 priloge ali 2 glavni jedi):

Sestavine za preliv:

2 žlici (polnozrnate) gorčice

1 žlička medu

6 žlic olja

2 žlici vode

lupinica in sok 1 limete (ali limone)

sol, poper

1 žlica balzamičnega kisa (neobvezno)

Ostale sestavine:

400 g krompirja

1 steklenica kuhanega stročjega fižola (približno 1 pest kuhanega fižola)

1 sveža kumara

½ rdeče čebule

1 šopek kopra (neobvezno)

2 jajci (neobvezno)

PRIPRAVA

Krompir skuhajte v kropu, nato pa olupite in narežite. Kumaro narežite na kolobarje, čebulo na tanke rezinice, fižol pa odcedite in splaknite.

Jajca skuhajte v kropu. Za lažje lupljenje dodajte malo kisa.

Z vsemi sestavinami za preliv naredite kremast preliv.

Ko imate vse sestavine pripravljene, solato sestavite: krompir, kumaro, čebulo, sesekljan koper prelijte z večino preliva in nežno premešajte.

Jajci olupite in narežite na polovico, priložite k solati, solato pokapajte še s preostalim prelivom in postrezite.