Več sto vojakov in policistov bo 25. junija, ko Slovenija obeležuje dan državnosti, prikazalo, kako zaustaviti veliko skupino beguncev. V Špilju na avstrijskem Štajerskem imajo sicer Avstrijci postavljeno obsežnejšo infrastrukturo za zaščito meje, vključno z ograjami, tako da begunci nimajo prav veliko manevrskega prostora. »Smo tako blizu meje, da je to slovenski problem, in ne avstrijski,« je ob tem povedal Kickl, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tudi obrambni minister Mario Kunasek (FPÖ) je izrazil podporo vaji. »Kar se je dogajalo leta 2015, se ne sme ponoviti,« je povedal.

Na vaji bo sodelovala tudi nova enota za varovanje meje, imenovana Puma, ki jo bo sestavljalo 600 pripadnikov varnostnih sil. V vsaki zvezni deželi bo ena skupina te enote, katere pripadniki se bodo po potrebi v 24 urah lahko zbrali na enem mestu. Celotna enota bo v celoti vzpostavljena šele septembra, v Špilju pa bo njen del prikazal pripravljenost za ukrepanje.

Kot je povedal Kickl, so na vajo povabili tudi policiste vseh avstrijskih dežel, da bi pokazali odločenost Dunaja, da v Avstriji ne bodo dopustili novega begunskega vala. Poleg tega želijo, da bi videli, kako poteka takšno ukrepanje.

Slovenska policija nezadovoljna tako z datumom, kot obsežnostjo vaje

Slovenska policija je na twitterju v odzivu zapisala, da je bila s predlogom vaje seznanjena. »Izrazili smo nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem kot tudi samim konceptom vaje. Število migrantov, ki vstopajo v Avstrijo iz Slovenije, ni tolikšno, da bi zahtevalo take vaje,« so navedli. Kot so sporočili za časnik Delo, so letos iz Avstrije prejeli zgolj 13 vrnjenih migrantov.

Vodja avstrijskega kriminalističnega urada Franz Lang je medtem pojasnil, da na dan zabeležijo 30 poskusov nezakonitega prehoda meje. Prihodov je po njegovih besedah malo predvsem zahvaljujoč hrvaškemu dobremu varovanju zunanje meje EU.

Kickl in Lang sta zavrnila navedbe, da avstrijska vlada z opozorili o novih begunskih tokovih pretirava. »To se dogaja na Balkanu,« je povedal minister. Dodal je, da državam ob balkanski begunski poti, ki niso v Evropski uniji, Dunaj ne želi groziti in izpostavil, da bi sodelovanje koristilo tudi njim.

Györkös Žnidarjeva zagotavlja, da Slovenija obvladuje razmere na področju migracij

Ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar je ob robu današnje slovesnosti v Tacnu poudarila, da slovenska policija obvladuje razmere na področju nezakonitih migracij in budno spremlja, kaj se dogaja na migracijskih poteh. Zunanjo schengensko mejo dobro varuje in tako bo treba nadaljevati tudi v bodoče, je dejala.

Ministrica je na vprašanja novinarjev poudarila, da v tem trenutku Avstrija nima popolnoma nobenega razloga za zapiranje meje. »Že sama statistika potrjuje, da slovenska policija zelo dobro varuje zunanjo schengensko mejo, o tem priča tudi minimalno število vrnjenih oseb iz Avstrije v Slovenijo,« je dejala ministrica in ocenila, da gre v tem primeru za »notranjepolitična vprašanja Avstrije, ki se ne bi smele prelivati v Slovenijo«.