Krava Penka, ki naj bi skotila mladiča čez tri mesece, se je sredi maja oddaljila od svoje črede v bližini bolgarske vasi Kopilovci in zatavala v Srbijo, ki ni članica EU. Ko so jo vrnili lastniku Ivanu Haralampijevu, ki ima kmetijo v bližini meje, so bolgarski uradniki brez milosti odredili, da jo morajo zaradi strogih pravil EU uspavati.

»Krave ni mogoče uvoziti nazaj v EU«

»Razlog je, da je zapustila območje EU in je ni mogoče uvoziti nazaj v unijo. Prišel je veterinar in odredil njeno takojšnjo usmrtitev,« je za bolgarsko televizijo pred dnevi pojasnjeval njen lastnik in pozval pristojne, naj se krave vendarle usmilijo.

V minulih dneh so sprožili tudi spletno peticijo za njeno preživetje, naslovljeno na evropske ustanove. Podpisalo jo je več kot 25.000 ljudi, zanjo pa se je na družbenih omrežjih s ključnikom #SavePenka zavzel tudi nekdanji pevec Beatlov Paul McCartney. Njena usoda je bila pretekli teden celo tema na redni novinarski konferenci Evropske komisije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili z bolgarske agencije za varno hrano je krava prve teste uspešno prestala, kmalu pa naj bi bili znani tudi končni rezultati. Tako se bo lahko verjetno še naprej veselo pasla na bolgarskih travnikih.