Za novico tedna so poskrbeli v državnem uradu, ki dela iz kupa neokusnih sestavin presenetljive izdelke, v uradu skratka, ki mu Ana Roš ne seže do kolen. Morda zna Roševa res iz kopriv, vijolic, divjih gob in sena pripraviti vrhunsko kulinarično doživetje za 49,99 evra, a statistični urad zna iz povsem neužitnih kombinacij številk in črk nastaviti ogledalo družbi in poskrbeti za novico leta: največ kravam je ime Pika. Kratko, močno ime, a še vedno dovolj nežno, da v človeku vzbudi prijetne, ne tiste »ne me jebat« občutke, dvozložno, numerološko primerno za ženske vrste Bos taurus. Takoj za Pikami so Šeke in Liske. Naj si v tem trenutku dovolim nevarno posploševanje: do poimenovanja govedi prihaja na ruralnem območju, najbolj pedantni so pri tem početju Pomurci, Štajerci in Gorenjci.

Iz tega lahko torej sklepamo, da na kmetih, še posebej v severni polovici države, ne komplicirajo. Velika večina krav namreč pripada lisasti in cikasti pasmi, obe pasmi pa sta – no, ja – pisani ali po štajersko šekasti. Lahko sta tudi, zelo poenostavljeno, pikasti ali lisasti. Ergo: Šeka, Pika, Liska. Nimajo na kmetih časa komplicirati in tri mesece googlati, katero ime bo kravici zagotovilo srečno prihodnost in dobro mlečnatost, kaj šele, da bi se posvetovali z numerologinjo in jasnovidko. Dete pade iz mame, en pogled in rejec ve, ali bo Pika ali Abba.

In tu, vidite, se kažejo prve razpoke v ruralnem pristopu k redukciji kompleksnosti (ali domače k poenostavitvi). Očitno je, da želijo nekateri govedorejci spremeniti naš poenostavljen pogled na praktičnost poimenovanja. Dvaintrideset krav – če je verjeti Centralni podatkovni zbirki Govedo in če opustimo neprijetno misel na to, da je morda ena izmed njih odgovorna za prvo jed nedeljskega kosila – uživa v muljenju trave, ne da bi vedele, da nosijo ime verjetno največjega pop benda, kar ga je kdaj na svetovni trg poslala Švedska. Dvaintrideset krav brezbrižno premika kopita, ne da bi vedele, da so bile evrovizijske zmagovalke.

Kaj ima to s Slovenijo in kaj ima to opraviti s pozitivno preprostostjo, ki naj bi determinirala naše govedorejce? Seznam se ne konča tukaj. Nak. Samo pri črki A najdemo krave z imenom Afrika, Afna, Alga, Amazonka, Amerika, Antilopa, Argeta ... in Afrodita. Verjetno si je le slednjih 20 zaslužilo ime z dolgimi trepalnicami, zapeljivim pogledom in usklajeno postavo, pri preostalih se imena izmikajo pametni razlagi. Na drugi strani tega diapazona je govedo ženskega spola, katerega imena so zlahka razložljiva: Borovnička, Brenta, Medica, Piva, Šmarnica in ... Tečka. Ker veselju vedno sledi streznitev in nezadovoljna boljša polovica. Hlev je vedno odraz življenja v glavni hiši, tako je že od vekomaj.

Resda imajo krave v svoji sredi tudi Elektre, Ayle, Esmeralde in Hugoline, a kot kaže podroben pregled, so najbolj pogosta imena vendarle klasična, ki pritičejo kravam. Dobrega pol milijona krav ima v registru ob številki – nekakšen kravji EMŠO – tudi ime. Statistiki so pregledali krave, skotene po letu 2000, in tiste, katerih ime je bilo ravno prav klasično, da imajo v Sloveniji vsaj devet soimenjakinj. Devetnajst tisoč različnih imen je v registru in 3.800 takih, ki jih nosi vsaj devet krav. Pri povprečni življenjski dobi krav molznic 76 mesecev bi se »modernizacija« imen morala poznati, pa se ne. Morda postajajo kmetje zadnje čase pogumnejši pri izbiri imen, a se to v statistiki (še) ne pozna. Vrh lestvice se bere kot klasična »Knjiga imen« s preloma stoletja: trem »flekastim« sledijo Miša, Srna, Mura, Linda, Bistra, Beba in Biba. Tja se še niso prebila imena Khalisi, Inti, Amaja, Buffy ali Xena ...

Jih pa najdemo – naj mi bo oproščena ta povezovalna linija – med ženskimi imeni. Resda je na vrhu klasična Marija, ki ji sledijo prav tako klasične Ane, Maje in Irene, a če se bo nadaljevala sodobna moda, bi se lahko proti vrhu lestvice počasi prebile Kiare, Tanaje, Tiare in Erine, po letu 1991 najpogostejša nova imena. A kakorkoli se bodo urbani starši trudili svojim otrokom otežiti normalno socialno interakcijo z imeni, kot so Tatsiana, Sajonara, Oktavija ali Nirvana, bo nekaj ostalo trdno kot Karl Erjavec v vsaki vladi: seznam imen, ki so na vrhu lestvic bovinskih in ženskih imen. Križanje vrhov lestvic namreč pokaže, da so imena Maja, Mojca, Nina, Sonja, Tina, Sara, Vesna, Nika, Špela in Lara priljubljena tako pri govedorejcih kot pri starših.

Vidite, to spoznanje bi ostalo skrito v Centralni podatkovni zbirki Govedo, če ga ne bi na statističnem uradu izkopali iz drobovja. In potem ne bi vedeli, da so govedorejci – ko pridemo do krščanskih imen – v bistvu domiselni tradicionalisti in da je najverjetneje v naši juhi zadnjič ob rezancih plavala Pika.