Kratek premor med koncem sezone v slovenski ligi in začetkom priprav za Madžarsko je selektor Veselin Vujović izkoristil za obisk v domačem Šabcu, včeraj zjutraj pa je v Kopru izvedel tragično novico – umrla je njegova mama Jelena. Kljub družinski tragediji se je odločil, da bo reprezentanco vodil tako v Kopru kot v Veszpremu (na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru tragičnega dogodka sploh ni omenil, ampak je informacija o tem zaokrožila šele po njej), zaradi česar se ne bo mogel udeležiti današnjega pogreba na Cetinju. Tudi v pripravah ne bo ničesar spreminjal, že pred dnevi pa je moral spreminjati igralski kader in poklicati dva debitanta: namesto Nika Henigmana (Ribničan bo v novi sezoni član madžarskega Picka iz Szegeda) je priložnost dobil Nino Grzentič (Koper), namesto Klemna Ferlina (v novi sezoni član Celja) pa Rok Zaponšek, njegov dosedanji klubski soigralec iz Gorenja.

Vujović: Od nebes do blata

»Nekdo od naju bo na koncu zmagal in se uvrstil na SP – jaz kot selektor Slovenije ali Ljubomir Vranješ kot selektor Madžarske, kajti v tem boju ni končnega neodločenega izida, ampak le zmagovalec in poraženec. A prepričan sem, da bom jaz zmagovalec,« napoveduje Veselin Vujović pred 26. in 27. medsebojno tekmo sosedov, doslej so bili malce uspešnejši Slovenci: 12 zmag, 11 porazov in dva remija. Vranješ je na Madžarskem v veliki nemilosti: kot selektor reprezentance je na EP na Hrvaškem izpadel že po prvem delu, kot trener Veszprema je ostal brez naslova državnega (prvič po desetih letih) in evropskega prvaka. »Ne vem, ali je to, da je Vranješ v nemilosti, voda na naš mlin. A v naših krajih pravijo: kogar je pičila kača, se boji celo kuščarja. Sam na srečo nisem v nemilosti, a v športu hitro prideš iz ene skrajnosti v drugo. Ko si dober, te dvigajo v nebesa še bolj, kot si zaslužiš, ko si slab, te mečejo v blato, četudi si tega ne zaslužiš. Če se bo uvrstil na SP, bo Vranješ hitro prišel iz nemilosti v milost, a jaz mu tega veselja ne bom privoščil.«

Glede na to, da bo Slovenija v primerjavi z letošnjim EP na Hrvaškem močnejša za Jureta Dolenca, Mateja Gabra in Nika Medveda, je to še večji razlog za Črnogorčev optimizem. »Odkar sem selektor, smo premagovali boljše reprezentance, kot je Madžarska, na primer Španijo v kvalifikacijah za OI 2016 ali Norveško v dodatnih kvalifikacijah za SP 2017. Če smo zdravi in v pravi formi, lahko premagamo vsakogar – Madžarsko, Hrvaško, Francijo… Mnogi še vedno trdijo, da smo pri žrebu parov dodatnih kvalifikacij dobili najtežjega nasprotnika. A se ne strinjam, kajti glede na našo kakovost, uspehe, rejting, motiv in željo so Madžari dobili najtežjega možnega nasprotnika. Odkar sem selektor, se z Madžari še nismo srečali, a vem, da imamo zelo velike možnosti, da se uvrstimo na SP, kjer nam je tudi mesto,« dodaja Vujović.

Kapetanova simpatična poteza

V razprodani Bonifiki se bo kapetan Vid Kavtičnik danes prvič predstavil slovenski javnosti kot novopečeni klubski prvak Evrope z Montpellierom. Za nagrado je Kavtičnik od Vujovića dobil nekaj dodatnih prostih dni za praznovanje in počitek, v tem času pa je poskrbel za simpatično potezo na družbenih omrežjih. Ženi Maši je v nedeljo, 3. junija, čestital za rojstni dan in ob tem zapisal (prevedeno iz angleščine v slovenščino): »Ne le mene, ampak celotno družino vsak dan delaš popolno in vsak dan znova se zaljubim vate. Vse najboljše, ljubezen moja.« A zdaj so že nekaj dni vse misli Vida Kavtičnika osredotočene na Madžare: »Res je dober občutek priti v reprezentanco kot evropski prvak, toda to na mojo igro in igro naše reprezentance proti Madžarski ne bo vplivalo. So kakovostni in z izjemnimi posamezniki, po neuspehu na EP se bodo želeli pokazati v lepši luči. Toda mi se moramo uvrstiti na SP in tam dobiti vozovnico za kvalifikacije za OI 2020 na Japonskem. Prav na OI čez dve leti bi želel končati svojo športno pot. Smo aktualna tretja reprezentanca sveta in boljši od Madžarov, vendar to moramo seveda potrditi tudi na igrišču.«

Slovenija in Madžarska sta se v dodatnih kvalifikacijah za SP pomerili dvakrat, vsaka pa se je veselila po enkrat. V boju za SP 2011 na Švedskem je napredovala Madžarska s skupnim izidom 53:52 (poraz s 25:27 v Ljubljani in zmaga v Veszpremu z 28:25), za SP 2015 v Katarju pa Slovenija pod vodstvom selektorja Borisa Denića s 54:51 (poraz v Veszpremu z 22:25 in zmaga v Velenju z 32:26). Kavtičnik je tudi edini slovenski reprezentant iz sedanje garniture, ki se je boril z Madžari za vozovnico za SP 2011, kljub njegovim kar 11 golom na povratni tekmi v gosteh pa so Slovenci – selektor je bil Zvonimir Serdarušić – za gol ostali brez Švedske. »Po vodstvu s 25:24 smo v zadnjih desetih minutah padli v zbranosti, naredili smo preveč napak, dosegli nismo nobenega gola, bilo pa je tudi nekaj spornih sodniških odločitev,« je takrat dejal Kavtičnik, ki bo imel v Kopru in Veszpremu priložnost za maščevanje za skupni neuspeh iz junija 2010.