Potem ko je Slovenija v Celju izgubila proti Danski s 23:25, Islandija pa doma z enako razliko proti Češki (24:26), je postalo jasno, da ekipo selektorja Uroša Bregarja na tretje zaporedno veliko tekmovanje (za EP 2016 na Švedskem in SP 2017 v Nemčiji) pelje zgolj jutrišnja zmaga na Češkem. Da Slovenke v Mostu čaka zelo težko delo, potrjuje tudi razplet tekme oktobra lani v celjskem Zlatorogu, ki se je po dramatični končnici – gostje, ki so v prvem polčasu zaostajale že za pet golov, so izenačile v zadnji minuti – končala z neodločenim izidom (28:28), pri gostiteljicah pa sta strelsko izstopali Tjaša Stanko (11 golov) in Ana Gros (8).

V primerjavi s tisto tekmo v slovenski ekipi manjka kopica pomembnih igralk, kot so Miša Marinček, Amra Pandžić, Neli Irman in Polona Barič. Pred gostovanjem v mestu Most, ki je dobilo ime po številnih mostovih in ki leži na severozahodu Češke blizu meje z Nemčijo, se selektor Bregar dobro zaveda težavnosti naloge. Še posebej, ker je po njegovem mnenju Slovenija zaradi slovesa nekaterih igralk od reprezentance za 40 odstotkov slabša kot na lanskem SP v Nemčiji. »Čehinje so glede na vse dosežke v preteklosti pred nami, toda na odločilni tekmi bodo – tako kot tudi mi – zaradi pomembnosti dvoboja pod velikim psihološkim pritiskom. Igrajo obrambo 5-1, ki mojim igralkam nikakor ne ustreza, zato smo analizirali njihovo igro do zadnje podrobnosti in se nanjo dobro pripravili. Verjamem v uspeh, a tudi če ga ne bo, to ne bo katastrofa. V vsakem primeru je pred našo zelo pomlajeno reprezentanco svetla prihodnost,« ocenjuje Uroš Bregar.

Po operaciji kolenskih križnih vezi in več kot osemmesečni odsotnosti se je v sredo v Golovcu uspešno vrnila na igrišča levokrilna igralka Tamara Mavsar, ki je začela od prve minute in je bila na koncu s tremi goli celo tretja strelka Slovenije za Grosovo (12) in Stankovo (4). »Vesela sem bila vrnitve, ki pa jo žal skupaj s soigralkami nisem kronala z zmago proti Dankam. Kljub porazu imamo še vedno vse v svojih rokah in same odločamo o lastni usodi. Če bomo ponovile obrambo s tekme proti Danski, smo opravile glavnino dela. Češka ima vrhunske igralke in je reprezentanca v vzponu, a to velja tudi za našo. Že v Celju so Čehinje dokazale svojo kakovost, vseeno pa je v gosteh naš cilj zelo jasen – zmaga.«