Leto 2016. Hanoj, Vietnam. V majhni ulični restavraciji za plastično mizo sedita dva moška, jesta bun ča, vietnamsko svinjino z riževimi rezanci, in pijeta pivo. Pogovarjata se o vsakdanjih rečeh, o nostalgiji, jedeh njune mladosti, svobodi. Kot da za mizo ne bi sedela Barack Obama in Anthony Bourdain, tedanji ameriški predsednik in »originalni rocker kulinaričnega sveta«, kot so Bourdaina poimenovali v Smithsonianu. Bil je eden najslavnejših televizijskih kuharjev, čeprav na televiziji ni nikoli kuhal – je potoval in pripovedoval zgodbe o hrani. In ljudeh. Njegova pot k slavi se je namreč začela tisti trenutek, ko je zapustil kuharski poklic in začel pisati zgodbe.

Pripovedoval je, da je svojo kulinarično nedolžnost izgubil neko francosko poletje na počitnicah pri starih starših, ko je prvič pokusil ostrige. Navdušen nad kuhanjem je po dveh letih zapustil srednjo šolo in si našel delo pomivalca posode. Nato je diplomiral na Kulinaričnem inštitutu Amerike in kariero nadaljeval tako kot vsak kuhar, na poti iz kuhinje v kuhinjo, dokler ni bil glavni kuhar tedaj strašno modne newyorške restavracije Brasserie Les Halles.

Nato je predpasnik nenadoma obesil na klin in kuhalnico zamenjal za tipkovnico. Leta 1999 je v New Yorkerju objavil članek Ne jejte, preden ne preberete tega, ki je bil predhodnica njegove leto dni pozneje objavljene knjige Strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja, ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu. V njej je zapisal vse, česar jedci niso hoteli vedeti o dogajanju v slavnih kuhinjah: o pritiskih, seksizmu, izmučenosti, pijančevanju in nenehnem drogiranju. Pozneje je priznal, da je lahko srečen, da je preživel tisti pekel.

David Attenborough kulinaričnih oddaj

Knjiga mu je prinesla uspeh – po njej je posneta tudi televizijska nadaljevanka – in ponudili so mu snemanje serije The Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na Food Network. A bolj kot s to je zaslovel s potovalno-kulinarično serijo No Reservation (Brez rezervacij), ki jo je sedem let snemal za Travel Channel. V njej je bil vse, zaradi česar je zaslovel: včasih sarkastičen, spet drugič odprt, ljudski, nekompliciran, karizmatičen, zabaven, s samosvojim humorjem in ljubeznijo do ulične prehrane, vedno kritičen do pretiravanja v kulinariki in neizprosen do kuharskih televizijskih zvezdnikov. Za oddajo je dvakrat dobil nagrado emmy. Nato je leta 2013 presedlal na CNN, kjer je do danes snemal serijo Parts Unknown (Neznani deli), kjer je v zgodbe o hrani vpeljal tudi družbeno kritiko in politiko. Za kulinarične oddaje je postal to, kar je David Attenborough za naravoslovne – legenda.

Njegovo delo pa je imelo hude posledice za njegovo družino. Več kot 200 dni na leto je bil na poti. Leta 2007 se je po dolgih letih zakona ločil od svoje prve soproge Nancy Putkoski, se dva tedna pozneje poročil z borko mešanih borilnih veščin Ottavio Busia, ki mu je čez nekaj dni povila hčer Ariane. V očetovstvu je neizmerno užival in kljub nenehnemu potovanju skušal vsak mesec vsaj za nekaj dni priti domov, da bi bil s hčerjo. Toda tudi ta zakon ni zdržal dolgo – ločila sta pred dvema letoma. Lani je Bourdain spoznal italijansko igralko Asio Argento in na svojem instagramu je večkrat objavil skupne fotografije ter izpovedoval svojo ljubezen do igralke. Popolnoma jo je tudi podpiral v njenem boju proti spolnemu nadlegovanju, saj je bila ena prvih, ki je obtožila Harveyja Weinsteina.

Februarja letos je Anthony Bourdain v intervjuju za revijo People dejal, da meni, da se nikoli ne bo upokojil, ker je preveč nemiren, da bi ždel v viseči mreži. Prepričan je bil, da bo »umrl v sedlu«. In res je – med snemanjem ene od epizod serije Parts Unknown so ga našli mrtvega v njegovi hotelski sobi v Strasbourgu. Izjemni pripovedovalec kulinaričnih in človeških zgodb je domnevno naredil samomor. Njegova zadnja objava na instagramu je bila pred štirimi dnevi: fotografija krožnika kislega zelja s suhim mesom in klobasami ter pripisom: »Lahko kosilo. #Alzacija.«