Minuli ponedeljek je na kosilo povabil Baracka Obamo. In to v Vietnamu. Obedovala sta v Hanoju, v ulični okrepčevalnici s priljubljeno vietnamsko hrano bun cha, in sicer mastno svinjino z rezanci. Ameriški predsednik je v Vietnam prišel na uradni obisk in seveda sprejel kuharjevo povabilo na kosilo. Tako kot je pred časom obedoval s televizijskim pustolovcem Bearom Gryllsom ter si v divjini privoščil kosilo s surovim divjim lososom. Če so na Aljaski specialci nenehno krožili okoli predsednika, pa v Vietnamu njegovi spremljevalci niso imeli vstopa v okrepčevalnico. V restavraciji so bili le presenečeni domačini. Bourdain in Obama sta obedovala kot domačina, v mali okrepčevalnici, ki jo je hladil ventilator. Bourdain je pozneje na twitterju ob fotografiji para med kosilom zapisal: »Nizki plastični barski stoli, poceni, a okusni rezanci, hladno hanojsko pivo.« Ob tem je predsednika še pohvalil, da odlično je s paličicami. Toda ko je predsednik zapustil restavracijo, ga je zunaj čakal množica ljudi, ki so navdušeno ploskali.

Bourdain je v skladu s svojo maniro, da ničesar ne zamolči, vse pa začini z značilnim zmernim cinizmom, objavil, da je on plačal račun, ki je znašal šest dolarjev. Epizodo s predsednikovim vietnamskim kosilom bodo na CNN predvajali septembra.

Penélope Cruz bo igrala ženo generala Gotovine

Hrvati bodo v kratkem začeli snemati televizijsko nadaljevanko in film o junaku vseh junakov generalu Anteju Gotovini. Nadaljevanko bo režiral 85-letni režiser Antun Vrdoljak, znan po številnih domoljubnih projektih, ki je napisal tudi scenarij po knjigi Nenada Ivankovića Vojak, pustolovec in general. Vsaka od osmih epizod bo trajala po 50 minut. Generala Gotovino, ki zdaj namesto s puškami posluje z ribiškimi mrežami, saj ima v okolici Brača veliko gojišče tunov, bo igral nihče drug kot najbolj znan in najlepši hrvaški igralec v tujini Goran Višnjić alias doktor Luka Kovac iz Urgence in Vrdoljakov zet, saj je še vedno poročen z njegovo hčerjo Ivano. In to čeprav jo je pred leti prevaral s Šibeničanko Mirelo Rupić, s katero ima tudi hčer. Za nameček o tem, da je projekt Gotovina družinski projekt Vrdoljakovih, priča tudi podatek, da je producent filma režiserjev sin Andrija Vrdoljak, poročen z znano pevko Vanno. Začetni proračun nadaljevanke je malo več kot pol milijona evrov.

Vse snemanje bo prilagojeno urniku Gorana Višnjića. Pojavile pa so se tudi govorice, da bo prvo ženo generala Gotovine igrala Penélope Cruz. Gotovinova prva žena je bila novinarka Ximena Dalel, ki jo je spoznal v Kolumbiji, kjer je v osemdesetih letih deloval v okviru francoskih obveščevalnih služb. Iz tega zakona ima hčer Ximeno, ki živi v Bogoti. Penélope Cruz ima istega agenta kot Goran Višnjić, tako da je čisto mogoče, da se bo po Istri, kjer bodo snemali prizore iz Južne Amerike, sprehajala kot generalova žena.

Hčerka Desmonda Tutuja se je poročila z žensko

Nobelov nagrajenec za mir, nekdanji nadškof Cape Towna Desmond Tutu, je nesrečen. Njegova hčerka Mpho Tutu - van Furth ne bo več duhovnica. Ker se je poročila s svojo partnerico, je bila namreč primorana izstopiti iz južnoafriške anglikanske cerkve, ki ne priznava poroke med istospolnimi partnerji. Tutu-van Furthova se je že decembra lani na Nizozemskem poročila s holandsko profesorico Marceline van Furth, pred nekaj tedni pa sta imeli še eno svatbo v Južni Afriki, na vinogradniškem posestvu Franschhoek, ki je v lasti milijarderja Richarda Bensona. Obe sta bili pred tem že poročeni z moškim in imata otroke. Spoznali sta se v okviru skupnega projekta fundacije Tutu, katere upraviteljica je prav Mpho. Poročila se je z očetovim blagoslovom. Kot je dejala, sta si z ženo zelo različni: ena je bela in visoka, druga temnopolta in majhna, ena je ateistka, druga je bila duhovnica, a obe sta ženski. Obred v vinogradu Franschhoek je vodila anglikanska duhovnica Charlotte Bannister - Parker iz Oxforda, in to kljub temu, da tudi britanska anglikanska cerkev duhovnikom prepoveduje poročanje istospolnih partnerjev. Kot je duhovnica zapisala v izjavi v vinogradu, ni šlo za uradno poroko, temveč za obred ljubezni.

Hčerka Desmonda Tutuja je duhovnica postala leta 2004 in od tedaj je v Južni Afriki opozarjala na pravice LGBT-skupnosti ter se borila proti homofobiji in rasizmu, tako kot njen oče. Ko pa se je poročila z žensko, so ji predstavniki anglikanske cerkve namignili, da ji bodo odvzeli duhovniški staž, zato jim ga je raje vrnila kar sama. Istospolne poroke so sicer v Južni Afriki dovoljene od leta 2006.

Angelina Jolie, profesorica na londonski šoli

Družina Jolie-Pitt se je za nekaj časa preselila v Veliko Britanijo. Gospod Pitt bo snemal film, gospa Pitt pa bo profesorica. Vsaj eno leto bo namreč z oskarjem nagrajena igralka poučevala na London School of Economics, eni najprestižnejših britanskih univerz, kot gostujoča profesorica. Poleg nje bo gostujoč profesor tudi nekdanji britanski zunanji minister William Hague, s katerim igralka sodeluje in prijateljuje že nekaj let, še posebno v projektih proti vojnemu nasilju nad ženskami. Odkar je Angelina Jolie v Londonu, sta šla že nekajkrat na večerjo, oba pa bosta predavala na podiplomskem študiju Centra za vprašanje žensk, miru in varnosti. Igralka je dejala, da je presrečna, da se je akademska ustanova odločila začeti študij o vprašanju žensk v času vojne ter je študentom pripravljena deliti svoje izkušnje, ki jih je pridobila kot posebna odposlanka komisariata za begunce Združenih narodov.

Novica o profesorici Joliejevi je na medmrežju naletela na velik odmev. Predvsem fantje so se začeli spraševati, ali bo imela tudi zasebne učne ure. Prav tako so začele krožiti šale, da je kvalificirana profesorica zavoljo svojih zaslug pri sinhronizaciji Kungfu pande. Oglasili so se tudi akademiki, ki trdijo, da je to cenena poteza univerze, da bi si pridobila pozornost z angažiranjem hollywoodskih zvezdnikov. Joliejeva se požvižga na akademski snobizem in bo profesorica vsaj do maja prihodnje leto, ko bo začela snemati film Zlohotnica 2. Če bo obstajalo zanimanje, pa bo svojo profesorsko vlogo nadaljevala še eno akademsko leto.