Junij je za trebanjsko občino prazničen in s prireditvami najbogatejši mesec. Začenjajo se že to soboto z 51. mednarodnim taborom likovnih samorastnikov, končujejo zadnji junijski konec tedna z Baragovimi dnevi, vrhunec pa je sklop prireditev Iz trebanjskega koša, letos že 30. po vrsti, ki bo med 15. in 17. junijem. Občinski praznik bodo v Trebnjem praznovali 21. junija s slavnostno sejo občinskega sveta, podelitvijo priznanj in plaket občine ter večernim kresovanjem.

Letos se je javnemu povabilu Galerije likovnih samorastnikov na mednarodni tabor odzvalo 34 slikarjev naivcev, za udeležbo na taboru so jih izbrali devet iz šestih držav, poleg Slovenije tudi iz Ukrajine, Izraela, ZDA, Finske, Francije, pojasnjuje kustosinja Andrejka Vabič Nose.

Glavnina letošnjega dogajanja se obeta med 15. in 17. junijem, ko Trebanjci napovedujejo že 30. prireditev Iz trebanjskega koša. »Prireditev se je skozi leta spreminjala, v zadnjih letih dobila nov sijaj in pomeni vrhunec praznovanja občine,« pravi župan Alojzij Kastelic. Prvi dan bo v znamenju podjetnosti s predstavitvijo številnih ponudnikov, društev, organizacij.

V središču mesta bo zaživel rimski tabor

Številne obiskovalce bo prav gotovo pritegnila sobota, ko se bodo skozi mesto sprehajali Kelti in Rimljani ter z raznimi igrami, sprevodom in predstavitvami spomnili, da je Trebnje oziroma Praetorium Latobicorum, kot se je imenovalo v rimskih časih, v preteklosti odigralo pomembno vlogo. Sprva so območje naseljevala keltska plemena Latobikov, dokler ga niso okoli leta 33 pred našim štetjem zasedli Rimljani, Latobiki pa so postali rimski državljani z omejenimi pravicami. Najbolj znani njihovi naselji v rimskem obdobju sta bili prav Praetorium Latobicorum ter Municipium Neviodunum, današnje Drnovo v občini Krško. V goste tokrat prihajajo »Rimljani« s Ptuja.

Ob bogatem spremljevalnem programu, kjer ne bo manjkalo ustvarjalnih in gledaliških delavnic ter predstav, se bodo družine lahko podale na pohod Po sledeh Rimljanov, med udeleženci šolskega literarnega natečaja bodo razglasili zmagovalce, ki bodo za en dan postali vladarji oziroma vladarice, zvečer pa sledi še rimska povorka društev in organizacij.

Tretji dan bo, kot je že v navadi, dan športa. Poleg tradicionalnega kolesarskega maratona Dana, kjer se bodo lahko na mini maraton podali tudi najmlajši s poganjalčki ali kolesi, bodo v Trebnjem v okviru dirke Po Sloveniji gostili tudi start kronometra z največjimi imeni svetovnega kolesarstva, kot so Rafal Majka, Primož Roglič, Mark Cavendish, Matej Mohorič, Jani Brajkovič in drugi.