Še v začetku tedna je predsednik palestinske nogometne zveze Djibril Rajoub pozival k zažiganju majic argentinske nogometne reprezentance in fotografij njenega največjega zvezdnika Lionela Messija. Razlog je bila za to soboto napovedana prijateljska tekma Argentine z Izraelom, ki bi jo morali igrati v zahodnem Jeruzalemu. »To ni tekma za mir, to je politična tekma za prikrivanje fašistične in rasistične (izraelske) okupacije (Palestine),« je dejal Rajoub. Pred stadionom Barcelone, kjer se je Argentina pripravljala na svetovno prvenstvo v nogometu, so Palestinci obesili z umetno krvjo prelite drese argentinske reprezentance.

Potem pa so se gavči čez noč prelevili v junake Palestincev, ko je Argentina tekmo odpovedala. Očitno je to storila zaradi groženj, pritiskov in lastnih pomislekov do gostovanja v mestu, katerega status je postal posebno sporen, ker so ga ZDA priznale za prestolnico Izraela in prejšnji mesec tja preselile veleposlaništvo. To je povzročilo burne in nasilne proteste Palestincev, ki imajo Jeruzalem – njegov vzhodni del – za prestolnico svoje bodoče države. V več tednov trajajočih protestih je bilo ubitih 120 Palestincev.

Argentina ni podala uradnih razlogov za odpoved tekme, ki jo je obelodanil kar napadalec Gonzalo Higuain. Očitno pa se tudi vsa slačilnica ni strinjala z odhodom v Jeruzalem, čeprav naj bi argentinska nogometna zveza sklenila odlično finančno pogodbo in dobila vsa varnostna zagotovila. »Končno so storili pravo stvar,« je o odpovedi tekme dejal Higuain. Izjava kaže, da so se vsaj med nekaterimi igralci pojavili tudi politični, ne le praktični premisleki o tem, ali jim sporno gostovanje pet dni pred začetkom svetovnega prvenstva ne bo zgolj psihično škodovalo, potem ko pot v Rusijo že tako in tako ni bila gladka: Argentina se je na prvenstvo komaj uvrstila v zadnjem trenutku, potem izgubila prvega vratarja in marca doživeli ponižujoč poraz na prijateljski tekmi s Španijo (1:6).

Neuspeli poskus Netanjahuja

Nogomet in politika se tokrat torej nista mogla izogniti drug drugemu, kar je bilo očitno tudi po odpovedi gostovanja. Odločitev Argentine je naletela na glasno odobravanje Palestincev v Gazi in na kritike Izraela. » Zahvaljujem se vsem liberalcem v športu in vsem, ki so nas podprli pri zahtevi po odpovedi tekme med Argentino in okupatorji v Jeruzalemu,« je dejal predstavnik palestinskih oblasti za mladino in šport Abdel Salam Hanijeh.

Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman je na twitterju obžaloval, da Argentina »ni vzdržala pritiska provokatorjev, ki sovražijo Izrael«, in dodal: »Ne bomo popustili pod skupino privržencev antisemitskih teroristov.« Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi poskusil posredovati pri argentinskem predsedniku Mauriciu Macriju, naj tekme ne odpovedo, a očitno neuspešno.