Kot je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus, so nekaj palestinskih izstrelkov uspešno prestregli. Nekaj pa jih je priletelo na tla, vendar vendar niso povzročili škode. En izstrelek je eksplodiral blizu vrtca, v katerem pa takrat ni bilo otrok.

Izstreljenih 28 minometnih izstrelkov

Izraelska vojska je v sporočilu za javnost navedla, da je bilo proti več krajem na izraelskem ozemlju izstreljenih 28 minometnih izstrelkov.

Zatem so po palestinskih navedbah izraelska letala napadla več ciljev na območju Gaze. Slišati je bilo več močnih eksplozij, še poroča dpa.

Palestinski viri so tudi navedli, da so izraelski tanki obstreljevali opazovalne točke palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad blizu meje z Izraelom. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da o tem ni bil obveščen.

Netanjahu zagrozil s silovitim odzivom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po toči palestinskih izstrelkov zagrozil s silovitim odzivom. »Izraelska vojska bo odgovorila z veliko silo na te napade in Izrael bo terjal veliko ceno od kogarkoli, ki mu bo poskušal škodovati. Vidimo, da je Hamas odgovoren za preprečitev teh napadom na nas,« je izjavil.

To je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP najsilovitejše obstreljevanje iz Gaze na Izrael od izraelske ofenzive na to območje leta 2014.

To je bil hkrati prvi takšen spopad po začetku palestinskih protestov ob meji med Gazo in Izraelom 30. marca. Protestniki so zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev, izgnanih med vojno ob ustanovitvi judovske države leta 1948, na svoje domove v današnjem Izraelu.

Od konca marca ubitih najmanj 121 Palestincev

Protesti so vrhunec doživeli 14. maja, ko so v Jeruzalemu odprli novo ameriško veleposlaništvo. Takrat se je na območju Gaze zbralo več tisoč protestnikov, ob posredovanju izraelske vojske pa je bilo ubitih 61 Palestincev. Od 30. marca je bilo ubitih najmanj 121 Palestincev.

Medtem je iz ribiškega pristanišča v mestu Gaza izplulo več plovil v znak protesta proti izraelski blokadi. Po navedbah organizatorjev gre za glavno ladjo s približno 20 ljudmi na krovu, ki jo spremlja več manjših plovil.

Za zdaj ni znano, ali bodo plovila poskušala prebiti izraelsko blokado, ki Palestincem dovoljuje plutje do 16 kilometrov od obale, bo pa to vsekakor še zaostrilo razmere po današnjem obstreljevanju.

Nekateri organizatorji so povedali, da gre zgolj za protest, medtem ko so drugi udeleženci napovedali, da bodo poskušali prečkati to črto. Kako se bo odzvala izraelska vojska, ni jasno, poroča AFP.