Pesem je nuncij posvetil Urški Bačovnik Janša, ki jo je malo prej slovenski škof dr. Anton Jamnik razglasil za mamo vzorne slovenske družine. V naslov prireditve Slovenija jutri je namreč organizatorica, zdravnica profesorica Metka Zorc (sicer rešiteljica številnih srčnih bolnikov, med njimi tudi Igorja Bavčarja), skupaj s Svetovnim slovenskim kongresom (predsednik je njen svak, rahlo razglašeni poznavalec financ Boris Pleskovič) zapakirala medicino in Cerkev v podporo Janezu Janši. V Cankarjev dom je prišel bolj jesenski kot pomladni izbor podpornikov SDS, ki naj bi prav prišli zlasti v povolilnem času ob pričakovanem kadrovanju. Nuncijev nastop se je zdel kot podpora osmemu dnevu kot po Luki v Svetem pismu, ko so Jezusu dali ime, Borut Pahor pa bo dodelil ime mandatarju. Tako zagrizeno se je poljski nuncij vrgel v podporo Janezu Janši, da je njegova zagnanost celo presegla njegovega neizprosnega rojaka iz svinčenih časov generala Wojciecha Jaruzelskega. Zato se velja zamisliti. Se Sloveniji ne obeta samo Orbanov segedin model oblasti (zelje za ljudstvo, meso za oblastnike), temveč celo poljski, po katerem je treba vse ljudi spraviti na klerikalna kolena, mlade moške preobraziti v vojake, mlade ženske pa v repromašine?

Stran od oči javnosti je ob politični predvolilni kampanji potekala še bolj vroča bitka trajno žarečih birokratskih kadrov brez prave vrednosti, vendar z večnim upanjem, da bodo z novo vlado s pomočjo stricev, tet, mentorjev in dobro plačanih skrbnikov njihovega imena (PR-agencij) zlezli visoko in si našli dobro plačana mesta med sebi enakimi »sinekuristi« (donosna služba brez odgovornosti).

Pravilo v Sloveniji je postalo, da opozorilni alarmi vedno zazvonijo, ko se napove izid knjige izpod peresa politika ali domnevnega strokovnjaka s točno določenim ciljem. Zato imamo čedalje več »pisateljev«, ki za dober honorar spišejo biografije natančno po želji naročnika. Po pravilu je izid knjige običajno napoved, da bo opevani glavni junak naskočil politično ali visoko državno funkcijo. Ob knjigi se vedno razbere tudi točno določen politični, strokovni ali poslovni krog, ki bi tudi sam uspešno glodal državni proračun, če mu bo uspelo svojega kandidata spraviti na želeni položaj.

Iščemo natakarja, živega ali mrtvega!

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako v Sloveniji, še zlasti poleti, neznansko primanjkuje natakarjev, kuharjev, mesarjev, s kakšnim prevoznim sredstvom potujejo migranti iz Maroka v Španijo, kakšne spomine ima igralec Jurij Souček na svojo goloto na odru, kako stresen je konec šolskega leta za mnoge učence in kaj so si o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu še tik pred izvolitvijo mislili njegovi najožji sodelavci… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.