Kardinal dr. Franc Rode ter nekdanji direktor kataloga papeške knjižnice in veleposlanik dr. Ivan Rebernik (stric nedavno odstavljene televizijske urednice Jadranke Rebernik) sta prišla. Pred razlago, kaj se je dogajalo, je treba zapisati nedavno razkritje, da je Franc Rode za vedno zameril pokojnemu najbolj priljubljenemu slovenskemu nadškofu dr. Alojziju Šuštarju, ker se je 8. julija 1990 skupaj z Milanom Kučanom spravno poklonil žrtvam pobojev v Kočevskem rogu. Zato je bilo s prihodom dr. Rodeta v Slovenijo sanj o spravi konec. Sprava bo namreč zanesljivo tudi v programu vseh predvolilnih nastopanj.

Seveda je šlo v Rimu za politično lobiranje pred volitvami, kajti slovenska RKC je že doma sklenila, da je dovolj podpiranja strank, ki nikakor ne morejo zmagati. SDS in NSi sta tako ostali na hladnem. Zato je nastopilo ključno vprašanje, koga bo podprla, politično dozorelega Mira Cerarja ali Marjana Šarca, ki ga za rokice drži nekdanja LDS, povezana s stranko SD. Nesporno drži, da bi bil politični zelenec, kar Marjan Šarec je, na visoki državni funkciji izjemno drago vajeništvo, ki bi lahko še bolj udarilo po žepu davkoplačevalce, kot so jih že bančni vajenci, od katerih skoraj nihče ni opravil niti pomočniškega izpita. Cerar je s poštenim priznanjem, kaj se je štiri leta dogajalo v koaliciji, nedvomno opravil politično maturo z odliko.

V Vatikanu se je rahlo prikimavalo tudi ideji o tandemu Stojan Petrič in Alenka Bratušek, ki naj bi v okviru možne zmagovite koalicije SD in Liste Marjana Šarca prevzel ključne oblastne funkcije v državi. Težava je le v številki. Nobeden od njiju ne bi bil drugi v državi. Kot Petrič si je tudi Bratuškova dala napisati knjigo o političnih čeveljcih, tako da sta zdaj tudi na literarnem področju izenačena z Milanom Kučanom.

Kakšna bo odločitev Vatikana (Cerar, Bratuškova, Petrič ali Šarec), je verjetno odvisno tudi od darila, prinesenega na Sveti sedež. Ivan Zidar je vseeno padel kot gradbeni car, čeprav je nesel kardinalom in papežu skoraj četrtinko milijona evrov vredno, umetelno cerkev iz čistega zlata, izdelano v delavnicah zlatarskega mojstra Tomislava Lobode, ki pa poplačila še ni dočakal.

Smučarski ravs in košarkarjeva rit

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako doživlja veliko noč znani slovenski igralec in oče šestih otrok Gregor Čušin, kateri slovenski košarkar je pokazal sodniku sredi tekme rit in katera smučarska trenerja sta se stepla, katera letalska povezava se utegne odpreti Sloveniji z letališča Brnik in kako je nekdanji partizan našel svoj prostor na facebooku… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.