Usoda trenerja Igorja Bišćana na klopi nogometašev Olimpije se je spremenila v pravo sago. Potem ko je vodstvo Nogometnega kluba Olimpija v ponedeljek po sestanku predsednika kluba Milana Mandarića in trenerja Igorja Bišćana napovedalo, da bo dokončno odločitev o nadaljnjem (ne)sodelovanju sporočilo danes, se to ni zgodilo. V Ljubljani sta danes na sestanku znova govorila o prihodnosti hrvaškega trenerja, a do dokončnega dogovora še ni prišlo. Po naših neuradnih informacijah je bil Mandarić pripravljen na kompromis, da Bišćan ostane trener, če podpiše aneks k pogodbi, s katerim bi podrobneje opredelili način delovanja, a 40-letni Hrvat v to ni privolil. Na novem sestanku, ki bo jutri, bodo uredili le še tehnične stvari o prekinitvi sodelovanja, kar pa ne bo poceni. Bišćan ima z Olimpijo še enoletno pogodbo. V svetu nogometa je v takšnem primeru praksa, da prejme polovični znesek, ki bi ga zaslužil. Pri odpravnini ne gre le za glavnega trenerja, ampak tudi ves strokovni štab, ki ga je sestavil Bišćan po svojem okusu. V njem so hrvaški rojaki Ante Tomić, Hrvoje Čale (oba pomočnika trenerja) in Vedran Naglić (kondicijski trener) ter Slovenec Dino Šeremet (trener vratarjev). Če ne bodo ostali v Ljubljani, verjetno ne bodo prejeli takšnega števila plač kot šef, ampak kakšno manj.

Na dogajanje v klubu so se burno odzvali tudi navijači, ki so izrekli podporo trenerju in javno udarili po potezah vodstva kluba. Navijaška skupina Green Dragons je izrekla hude obtožbe na račun Mandarića in Sebastijana Cimerotiča. V sporočilu za javnost so v prvem odstavku sicer zapisali, da so Mandariću hvaležni za dosežke v Ljubljani: tri lovorike v treh letih, uradna klubska trgovina in za silo urejena Jama za Bežigradom, kjer sta igrišči z umetno travo.

»Govorice, da klub menja trenerja, ki nam je po 25 letih prinesel dvojno krono, ki so ga navijači vzljubili, ki po našem mnenju dela pošteno, se nam zdijo absurdne, a hkrati zelo verjetne glede na svetovalce in prisklednike sumljivega slovesa, ki so v zadnjem času okrog NK Olimpija. Več kot očitno je, da se razvoj Olimpije ne pelje v pravo smer in da vožnja pod vodstvom Milana Mandarića in prisklednikov postaja vse bolj nevarna. Priča smo prizorom, ki jih javnost pozna iz Zagreba. Tam so sicer serijski državni prvaki, a tribune so sramotno prazne. Kot kaže, ne bo nič drugače tudi pri nas. Namesto da bi obisk rasel, bo kmalu zavlada apatija, ki ki je odraz nezaupanja v vodstvo kluba,« so med drugim zapisali Green Dragons. Cimerotiču očitajo, da so bili zanj kot legendo kluba pripravljeni narediti vse, zdaj pa želi vplivati na njihovo delovanje. V središču Ljubljane na Dunajski cesti sta se na nadvozu železniške proge ponoči pojavila dva transparenta. Eden je bil v podporo Bišćanu, na drugem pa zelo jasno sporočilo osovraženima svetovalcema predsednika Cimerotiču in Seadu Karaselimoviću, naj odideta. Navijači, ki so združeni v skupini Olimpija Supporters, pa so začeli zbirati podpise pod peticijo, da mora Bišćan ostati trener. V enem dnevu so zbrali več kot 1600 podpisov.

Ker Mandarić želi Olimpijo narediti bolj slovensko, bo novi trener Slovenec. V Sloveniji ni veliko trenerjev, ki bi lahko vodili Olimpijo. Trener, ki je rojeni Mariborčan (Kek, Šimundža) ali pa je vodil klub iz štajerske prestolnice (Milanič), načeloma ne sede na klop najhujšega tekmeca iz Ljubljane. Prvi favorit je 48-letni Slaviša Stojanović, nekdanji trener Domžal (dvakrat slovenski prvak), Celja, eno leto Crvene zvezde (prvak Srbije), pet mesecev Liersa (Belgija), štiri mesece Changchuna Yatai (Kitajska), Rige (Latvija), leto dni povsem neuspešni selektor Slovenije in v reprezentanci Združenih arabskih emiratov pomočnik Srečka Katanca…

Simon Rožman je najbolj obetaven mlad trener v Sloveniji, a gradi svojo zgodbo v Domžalah, kjer je delo precej manj stresno. Obenem mu je poduk tudi negativna izkušnja prijatelja Luka Elsnerja, njegovega predhodnika ob Kamniški Bistrici, na klopi Olimpije. Bric Miran Srebrnič, večni trener v Gorici, je ponudbo Olimpije v preteklosti že zavrnil. Ljubljančan Dušan Kosič je polno zaposlen v Celju, kjer se je izkazalo, da on sam in njegova ekipa težko igra, ko je pod pritiskom uspeha. Jernej Javornik, ki je pokazal velik trenerski talent z vodenjem velenjskega Rudarja, je kot strokovni koordinator del velikega projekta v Domžalah in izjemno uspešen v delu z mladimi. Ermin Šiljak, ki je nazadnje v dveh obdobjih deloval na Kitajskem, in Safet Hadžić sta že bila potrošena kot trenerja Olimpije, kar pomeni, da imata z ljubljanskim klubom preveč negativnih izkušenj. Strokovni avtoriteti Zdenko Verdenik (69 let) in Bojan Prašnikar (65 let) sta glede na leta že trenerska upokojenca, zato sta bolj kot za vsakodnevno delo na igrišču primerna za svetovalca. Prašnikar je tako že svetovalec pri ljubljanskem drugoligašu Iliriji.

Obstaja skupina slovenskih trenerjev, ki bi v Ljubljano prišli peš, če bi le dobili klic (med njimi so tudi takšni, ki so že sedeli na klopi Olimpije), a preprosto niso dovolj kakovostni in imajo premalo avtoritete ter karizme za vodenje državnega prvaka v naskoku na ligo prvakov. Neuradno naj bi v klubu oblikovali širši izbor treh kandidatov.