Olimpija se je od prvega žvižga sodnika Andreja Žnidaršiča postavila kot favorit in Aluminij spravila v podrejen položaj. Ob bučni podpori s tribun in odločni zahtevi navijačev po osvojitvi pokala so Ljubljančani s kroženjem žoge Kidričane, ki so imeli okoli 200 navijačev, prisilili v obrambo z bunkerjem. S potrpežljivo igro so stopnjevali pritisk in povedli v 18. minuti po šolski akciji, ko je bil vezist Alves podajalec, vidno motivirani vodja ljubljanskega napada Benko pa je s strelom iz prve žogo neubranljivo poslal za hrbet vratarja Kovačića. Tudi povišanje vodstva v 35. minuti je bilo akcija za učbenike. Dribler Savić je prodrl do stranske črte in žogo poslal v osrčje kazenskega prostora, Kronaveter pa je dosegel že peti gol na zadnjih štirih tekmah. Preplašeni Aluminij je bil v prvem polčasu povsem nenevaren, zato se je Ivačič dolgočasil v golu, posest žoge je bila kar 72:28 odstotkov v korist Olimpije.

Ko so v drugem polčasu že vsi pričakovali lahko delo Olimpije in sprehod do naslova pokalnega prvaka, je Aluminij s hitrim golom Tahiraja v 50. minuti, potem ko je Horvat izigral Štigleca, naredil tekmo negotovo. V vrste Olimpije se je naselila panika, in ko je bilo te največ, je Olimpija v 59. minuti dosegla tretji gol, po podaji Savića in zgrešeni žogi Alvesa pa je Benko le podstavil nogo. Ko je Alves v 66. minuti dosegel četrti gol, še tretjič na tekmi je bil asistent Savić, se je začelo rajanje ob dvojni lovoriki, ki ga je začinil s petim golom Brkić, potem ko je izgubljeno žogo rešil Issah in nato je Ganec dosegel še šesti gol. Olimpija je bila pokalni in državni prvak nazadnje pred 25 leti. Igor Bišćan je po Bojanu Prašnikarju in Darku Milaniču postal tretji trener v zgodovini samostojne Slovenije z dvojno lovoriko ter doživel ovacije s tribun.

Pokalni dan v Ljubljani je bil pravi praznik slovenskega nogometa. Poleg treh tekem se je na zelenici Stožic predstavilo 500 otrok iz Otroške nogometne šole Ljubljana. Z napisi, ki so jih nosili otroci, so predstavili tudi 198 klubov, ki so sodelovali v letošnjem pokalnem tekmovanju. Potem ko je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović podelil pokal kapetanu Olimpije Branku Iliću, se je v Stožicah začelo rajanje, ki je trajalo dolgo v noč. Mesto Ljubljana je s koncertom Petra Lovšina in skupine Big Foot Mama proslavilo štiri lovorike: dvojno krono nogometašev (pokal in prvenstvo) ter naslova državnega prvaka nogometašic Olimpije in košarkarjev Olimpije. Že danes bodo v Stožicah začeli menjavo trave, kar naj bi mestno blagajno stalo okrog 400.000 evrov. Nova slovenska prvoligaška sezona se bo začela 21. julija (žreb bo 21. junija), že prej (od 10. do 12. julija) pa bodo slovenski klubi igrali prve tekme v Evropi: Olimpija v kvalifikacijah za ligo prvakov, Maribor, Domžale in Rudar pa v kvalifikacijah za evropsko ligo.

»Naleteli smo na razpoloženo Olimpijo. Z uvrstitvijo v finale smo bili nagrajeni za ves trud,« je športno priznal poraz trener Aluminija Oliver Bogatinov. »Veliko mi pomeni, da mi dajejo podporo navijači. A sebe ne bi postavljal v prvi plan. Izjemno smo zaključili izjemno sezono in zapisali del zgodovine. Garali smo, ves trud pa je poplačan. Hvala vsem, ki ste verjeli v nas,« je bil čustven trener Olimpije Igor Bišćan.