Vidimo denimo, da je SDS letos dosegla svoj drugi najslabši rezultat, pa je kljub temu zmagala.

Drugouvrščena LMŠ je nastala šele pred kratkim in je letos prvič nastopala na volitvah, zato seveda ni mogoče primerjati njenih rezultatov iz prejšnjih let. Lahko pa njen rezultat primerjamo denimo z rezultatom SMC na prejšnjih volitvah, ko je imela SMC podobno vlogo, kot jo ima LMŠ danes. Kot vidimo, pojav nove, s preteklostjo neobremenjene stranke oziroma »novih obrazov« letos ni imel niti približno enakega učinka kot na prejšnjih volitvah.

SD kot dolgoletna parlamentarna stranka se je vrnila na raven, ki jo je dosegala na večini dosedanjih volitev, okoli 10 odstotkov. Pokaže se, da je njena zmaga leta 2008 pravzaprav izjema, ki jo bo težko še kdaj dosegla.

Nekaj podobnega lahko ugotovimo tudi za DeSUS, medtem ko za SNS kaže, da so ji letošnje volitve prinesle pomemben preobrat.

V grafu desno prikazujemo še volilno udeležbo od leta 1992 dalje, ko so bile prve volitve državnega zbora. Pokaže se, da udeležba ves čas pada; od več kot 85 odstotkov leta 1992 na slabih 52 odstotkov leta 2014. Letošnje volitve so torej druge najslabše obiskane v zgodovini.

Volilna udeležba je tradicionalno najvišja v volilni enoti Ljubljana Center – razen na prvih volitvah, kjer so se z najvišjo udeležbo pohvalili v kranjski enoti. Kar zadeva najnižjo udeležbo, je prva leta vodila mariborska enota, leta 2008 pa ji je ta primat prevzela volilna enota Ptuj.