Človeško telo deluje v zelo ozkem temperaturnem območju. Kar pomislite – ko imamo telesno temperaturo tam od slabih 36 do 36 stopinj in pol, smo zdravi. Torej manj kot stopinjo gor ali dol, pa je že nekaj narobe z nami. Le kako nam to uspeva? No, saj mi kot osebe nimamo kaj dosti zaslug za to, vse poteka bolj kot ne samodejno. Hladimo se tako, da oddajamo energijo. Energijo oddajamo ali izgubljamo – kakor vam je bolj všeč – s tem, da naša telesna toplota prehaja v zrak okoli nas. To se še hitreje dogaja, če smo v vodi, ki je toplotno bolj prevodna; včasih že kar preveč in nas začne v vodi zebsti. Drugi način oddajanja toplote je s sevanjem. Naše telo seva v območju infrardečih valovnih dolžin, tako kot vsako drugo telo. Zato nas lahko vojaki ponoči gledajo z infrardečimi daljnogledi (ali, podobno, lovci divjad). In tretji mehanizem ohlajanja našega telesa je z znojenjem. Izločamo vodo, ki potem na naši koži izhlapeva. Medtem ko sta prva dva mehanizma »izgubljanja« energije ali telesne toplote neodvisna od naše aktivnosti, pa se pogosto začnemo potiti, ko smo fizično aktivni. Pri športu, delu… Ker takrat »kurimo« energijo in bi se zato naše telo začelo pregrevati, se začnemo znojiti.

In zdaj nastopi vloga vlažnosti zraka. Če je zrak suh, bodo znojne kapljice na koži izhlapevale in s tem odvzemale koži dodatno energijo, ki je potrebna za izhlapevanje vode. Hlajenje bo tako učinkovitejše kot v primeru, da je zrak precej vlažen. Takrat bo izhlapelo precej manj našega znoja in se bomo obilno potili – znoj nam bo lil s čela in še od kod drugod, kakor komu. In rekli bomo, da je soparno. Kot v teh dneh, ko niti ni prav vroče ali pa je ponekod na meji vročine. Ampak s to visoko vlažnostjo nam je vreme dobro začinilo življenje. Če bi bila temperatura 28 stopinj nekje v puščavi, bi nas ob kakšnem vetru skoraj malo zazeblo. V tem našem soparnem in neprevetrenem podalpskem kotlu pa se začnemo znojiti že pri 25 stopinjah, če samo malo bolj pomigamo.

Nekje sem bral, da je Karel Veliki, vajen bolj vetrovnega oceanskega podnebja, ko je osvajal nižine severne Italije, trpel prav zaradi soparnega ozračja in da so njegovi vojaki poleti pogosto obolevali v času soparne vročine.