Kaj imajo skupnega ameriški televizijski zvezdnik iz 90. let, latinopevec, albanska starleta in nekdanji DJ? Uradno skladbo nogometnega prvenstva. Minuli teden so Will Smith, Nicky Jam in Era Istrefi v produkciji Dipla obelodanili uradno pesem svetovnega prvenstva v nogometu v Rusiji z naslovom Live it Up. Pripravite se – te skladbe se boste v prihodnjem mesecu dni naposlušali, čeprav je pesem naletela na hladen tuš med poslušalci in ljubitelji nogometa.

Hočejo Shakiro

Ti res niso bili prizanesljivi, saj so se na twitterju nemudoma pojavili zapisi, da je »skladba za v smeti«, da je »neposlušljiva«, da »nočejo mesečnega mučenja s tem s......« in da hočejo Shakiro. Ena od stvari, ki jo očitajo letošnji pesmi, je ta, da nima prav nobene zveze z Rusijo. Legendarna Waka waka je bila poklon Afriki, saj je Shakira za svoje sodelavce izbrala afriške glasbenike. Leta 1998 za prvenstvo v Franciji je pesem pel senegalski zvezdnik Youssou N'Dor skupaj z belgijsko pevko Axelle Red in skladba je bila tako angažirana, da so jo poimenovali humanitarna himna.

V ekipi letošnje pesmi pa ni niti enega domačina, saj so se Rusi očitno odločili, da podležejo svetovnemu trendu latinozvezdnikov in starlet. Še najbliže Rusiji je Era Istrefi, a zaradi ne ravno pozitivnih navez. V Prištini rojena pevka je najbolj znana po tem, da je pred štirimi leti raztogotila srbsko pravoslavno cerkev, ko je skoraj gola posnela video v eni od cerkva v Prištini.

Pravzaprav je šlo za nedokončano cerkev, ki so jo Srbi začeli graditi leta 1990 in osem let pozneje gradnjo opustili. Starleta je dejala, da je imela dovoljenje za snemanje v opuščeni cerkvi in da ni šlo za nobeno provokacijo. Kmalu po tistem je dobila albansko državljanstvo in pogodbo s Sony Music, vodenje njene in sestrine kariere pa je prevzela njena mama Suzana Tahirsylaj, ki je bila dokaj znana kosovska folk pevka v osemdesetih letih.