»Zaradi zvoka je težko ostati zbran na igrišču,« je pred leti precej nenaklonjeno o južnoafriškem trobilu dejal zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo. Veselje, ki ga je leta 2010 vuvuzela prinesla gostiteljem, so zaradi nenavadnega zvoka glasbila drugod po svetu le težko razumeli. Tudi zato so novico, da se trobilo v Rusiji vrača na svetovno prvenstvo, številni pospremili z začudenjem.

A navijači si lahko oddahnejo, saj bodo vuvuzele na letošnjem mundialu zaman iskali po stadionih, na ogled bo le v moskovskem parku Sokolniki. Mestne oblasti so se namreč odločile za postavitev kar devetmetrske različice glasbila obarvanega v ruske barve.

Plastični instrument se bo oglasil le v čast zmagovalcem, preizkusili pa ga bodo lahko tudi obiskovalci. »Za razliko od klasične vuvuzele, bo ton višji, zvok pa nežnejši. Jakost ne bo presegala 120 decibelov,« je obljubil direktor parka Andrej Koposov.

Navkljub za mnoge zoprnemu zvoku vuvuzele pa je zanimivo, da Mednarodna nogometna zveza Fifa navkljub številnim pozivom glasbila na stadionih nikoli ni prepovedala.