Nočemo biti preveč dramatični, vendar so gospodinjski stroji, ki lahko zagorijo, resnična nevarnost. To še posebno velja za tiste, ki proizvajajo vročino, denimo pomivalni stroji in grelniki prostorov. Starejši aparati so nevarnejši, a tudi sodobni imajo lahko tovrstne težave. Slednji so sicer na splošno varnejši, kot so bili pred desetletji, saj takrat niso imeli sodobne varnostne zaščite pred previsoko temperaturo, samostojne regulacije grelnih elementov in samodejne izključitve.

Kateri aparati lahko zagorijo

Pravzaprav ni enotnega odgovora, zakaj aparate lahko zajame ogenj. Najpogosteje gre za kombinacijo napak v dizajnu in nepravilne uporabe oziroma človeškega dejavnika. Najpogostejši so požari na štedilniku, ki so posledica kuhanja brez nadzora. Med gospodinjskimi aparati, ki lahko zagorijo, pa so hladilnik, pečica, štedilnik, pomivalni stroj, mikrovalovna pečica, kuhinjska napa, opekač kruha, električna plošča, parni čistilnik, lonec na pritisk, mešalnik, pralni in sušilni stroj, likalnik, razvlaževalnik zraka, klimatska naprava in električni grelnik.

Vzroki za požar

Vse električne naprave v gospodinjstvu so potencialno nevarne. V prvi vrsti gre za napake na izdelkih, kot denimo pomanjkanje varnostne zaščite, slaba kakovost, pregrevanje zaradi kablov, slaba izolacija in nekakovostni sestavni deli. Aparati pa lahko zagorijo tudi zaradi nepravilne uporabe, če na primer ne upoštevamo navodil izdelovalca, uporabljamo dotrajan ali poškodovan stroj, če aparatov ne čistimo in vzdržujemo ali jih na elektriko priključimo z neprimernim električnim razdelilnikom.

Kako preprečiti požar

Precej uporabnikov ne upošteva priporočene inštalacije, uporabe in vzdrževanja aparatov. Veliko požarov bi lahko preprečili, če bi upoštevali vsa priporočila izdelovalcev. Pri sušilnih strojih je na primer treba prazniti in čistiti filter, v katerem se nabirajo tekstilni kosmi. Ti lahko pridejo v stik z grelnikom in se vžgejo. Prav tako v pranje ne smemo dati oblačil ali krp z ostanki kemikalij in olj, ker so vnetljiva. Zeli priporočljivo je tudi spremljati obvestila potrošniških organizacij, ali je kateri izmed strojev umaknjen iz prodaje zaradi napak, in jih v takem primeru takoj prenehamo uporabljati.