Varno ravnanje s pečjo

Neustrezno vzdrževana peč predstavlja veliko nevarnost za požar in zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Če želite, da peč deluje na optimalni zmogljivosti, dajte napravo profesionalno očistiti in servisirati vsako jesen, zračni filter peči pa čistite na mesečni ravni. Ko peč uporabljate, redno preverjajte, ali morda plamen gori premočno. Če ste odkrili puščanje zemeljskega plina, takoj evakuirajte prostore in pokličite strokovno pomoč.

Kamini in dimniki

Dimnike v stanovanju naj enkrat letno pregleda, očisti in popravi profesionalni dimnikar. Najbolj problematični so namreč razpoke in ovire v dimniku ter kopičenje vnetljivih snovi. Zato nikoli ne zažigajte smeti ali svežih drv. Preden začnete znova kuriti peč, vedno najprej očistite pepel in umazanijo, ki se je nabrala ob prejšnjem kurjenju ognja, gorljive stvari pa držite na varni razdalji stran od peči ali kamina. Vedno uporabljajte zaslon za kamin, ki je dovolj velik, da ujame vse iskrice in prepreči, da bi padle na tla.

kamin_lahko_povzroci_pozar.jpg

Sušilnik perila

Sušilni stroj za perilo prav tako predstavlja nevarnost požara, zaradi tega upoštevajte osnovne namige za varno uporabo naprave. Filter naprave očistite tekstilnih odpadkov po vsaki uporabi, očistite pa tudi zamašene odvodne cevi stroja. Izberite le ognjevarne izpušne cevi iz kovine in oddušnike. V stroju nikoli ne sušite tkanin, ki so bile polite z vnetljivim materialom, na primer bencinom, oljem ali topili. Pred prvo uporabo preberite proizvajalčeva navodila in se jih dosledno držite.

Navadne in mikrovalovne pečice

Večje kuhinjske pečice in mikrovalovne pečice povzročijo veliko nesreč v gospodinjstvu. Da bi zmanjšali tveganje za nevarnosti, naj bodo gorilniki, plošče na štedilniku in notranjost pečice vedno dodobra očiščeni, brez maščob in drugih vnetljivih ostankov. Kuhinje med pripravo hrane ne puščajte brez nadzora, v bližini ognja pa ne smete uporabljati tudi osvežilcev zraka, medtem ko med kuhanjem nosite le oblačila brez dolgih in ohlapnih rokavov. Občasno preglejte električne kable in plinske povezave do pečice oziroma štedilnika, da odkrijete obrabo ali poškodbe.

varna_uporaba_pecice.jpg

V primeru, da imate doma mikrovalovno pečico, poskrbite, da nima upognjenih, zvitih ali kako drugače poškodovanih vrat, ki bi preprečile tekoče zapiranje. Nikoli ne uporabljajte prazne mikrovalovne pečice, izognite pa se tudi stoji v njeni neposredni bližini, medtem ko jo uporabljate. Izognite se pregrevanju tekočih jedi, saj lahko izbruhnejo čez rob posode in povzročijo opekline.

Upravljalnik za odpiranje garažnih vrat

Obstaja velika nevarnost, da avtomatska garažna vrata ujamejo, ranijo ali celo ubijejo tako odraslega človeka kot majhnega otroka. Za zmanjšanje tega tveganja zato temeljito preberete priročnik za uporabo vrat in upravljalnika, preden namestite napravo. Daljinski upravljalnik za odpiranje vrat skrijte na varno mesto, kjer ga najmlajši ne bodo dosegli. Med odpiranjem ali zapiranjem vrat imejte oči vedno na vratih, dokler niso ta povsem zaprta. Vrata testirajte vsak mesec, ali se res ustavijo, če se dotaknejo predmeta, ki je visok nekaj centimetrov in je pod njimi. Če se ne ustavijo in ne začnejo delovati v nasprotno smer navzgor, daljinskega upravljalnika ne uporabljajte in do strokovnega popravila z vrati upravljajte ročno.