Slovenske rokometašice čaka še tretji in sočasno zadnji ciklus kvalifikacij za nastop na letošnjem EP, ki bo od 29. novembra do 16. decembra in ki ga bo gostilo pet francoskih mest: Brest, Montbeliard, Nancy, Nantes in Pariz. Na njem bo nastopilo 16 reprezentanc, poleg Francije (neposredna uvrstitev kot gostiteljica tekmovanja) pa še po dve najboljši ekipi iz vsake od sedmih kvalifikacijskih skupin in tretja najboljša v vseh. Ekipa selektorja Uroša Bregarja se bo danes najprej pomerila z Dansko, ki si je že zagotovila igranje na EP, odločilna tekma pa jo čaka v nedeljo, 3. junija, proti Češki v gosteh.

Selektor Bregar je na priprave, ki so se začele prejšnji torek v Laškem, povabil 21 igralk. Prvič po dolgotrajni odsotnosti zaradi operacije kolenskih križnih vezi se je v reprezentanco vrnila Tamara Mavsar, v njej pa sta tudi novinki Jasmina Pišek in Sanja Vrček (med pripravami je zbolela, a je zdaj vse v redu), obe igralki celjskega kluba Z'Dežele. Zaradi klubskih obveznosti v tujini so z zamudo dopotovale Ana Gros, Branka Zec, Lina Krhlikar in Teja Ferfolja, zaradi operacije mandljev tudi Lana Hrnčič, Janja Rebolj pa ne čuti več posledic udarca v glavo z zadnjega klubskega treninga. Za uvrstitev na EP potrebuje Slovenija na zadnjih dveh tekmah vsaj eno zmago. Skalp Dank, ki so Bregarjevo četo na prvi tekmi septembra lani v Farumu premagale z 28:22, in morebiten današnji neuspeh Čehinj na Islandiji bi Sloveniji že prinesla vozovnico za Francijo, dvoboj zadnjega kroga s Češko v Mostu bi bil nato le formalnost. Toda vsak drugačen razplet današnjih tekem v Celju in Reykjaviku bi dokončno odločitev o usodi Slovenk glede ponovnega nastopa na Euru že preložil na nedeljo.

Slovenke – znova brez Barbare Lazović, ki ima spet težave z iskanjem varstva za svojega otroka – so v prejšnjem krogu v Golovcu proti Islandiji dosegle prvo zmago (28:18), selektor Uroš Bregar pa pravi: »Danke so seveda favoritinje, a mi bom dali maksimum od sebe in se želeli pokazati v najboljši luči. Na pripravah so dekleta dobro delala, čeprav nismo bili ves čas v popolni zasedbi. V primerjavi s prvo medsebojno tekmo v gosteh bomo morali dvigniti raven obrambe, ustaviti visoke danske igralke in odlične strelke z zunanje linije ter biti natančni tudi v napadu. Nikakor ne smemo delati velikih napak, po katerih bi gostje dosegale lahke zadetke iz protinapadov.«

Tudi Krimova igralka Tjaša Stanko se zaveda, kaj Slovenijo čaka v zadnjih dveh krogih. »Pred prvo tekmo z Dansko s soigralkami nismo bile veliko časa skupaj, zdaj pa je za nami tudi SP in daljši čas priprav, zato smo bolj uigrane. Upam, da bomo odigrale boljšo obrambo in izvedle več protinapadov, prav tako pa, da si bomo med seboj pomagale. Želim si, da bi v Golovec prišlo čim več gledalcev, mi pa se jim bomo oddolžili z dobro igro,« napoveduje 20-letna Tjaša Stanko. Dodaten razlog za optimizem je tudi strelska forme Stankove in Grosove. Na lestvici strelk celotnih kvalifikacij za EP je Stankova druga z 28 goli, Grosova tretja (27), na vrhu pa je Srbkinja Katarina Krpež Slezak (35), ki je bila med letoma 2012 in 2014 tudi igralka Krima.

Skupina 5, 5. krog, danes: Slovenija – Danska (ob 18. uri), Islandija – Češka (19.30), 6. krog: Danska – Islandija (sobota, 2. junij, ob 16.10), Češka – Slovenija (nedelja, 3. junij, ob 19. uri).