Na včerajšnji dan mladosti je padel zastor na 27. ligaško sezono, celjski klub pa je tudi uradno dobil že 51. lovoriko v zgodovini samostojne Slovenije: 22-krat je bil državni prvak, 21-krat pokalni, šestkrat je osvojil slovenski superpokal, po enkrat pa je bil prvak Evrope in zmagovalec evropskega superpokala. Trener pivovarjev Branko Tamše je včeraj prišel do pravljične sedmice: po dveh naslovih državnega prvaka kot trener Gorenja (2002, 2013) je Velenjčan osvojil še petega zaporednega na klopi Celjanov, od decembra 2013, ko je prišel na celjsko klop, pa je osvojil vseh 14 možnih lovorik v Sloveniji (po petkrat državni in pokalni prvak, štirikrat zmagovalec superpokala).

»Šampioni, šampioni,« so vztrajno skandirali domači navijači svojim ljubljencem, ki so se jim Velenjčani (Kleč 6, Medved 5) bolj ali manj enakovredno upirali do zaostanka s 15:16 v 35. minuti. Nato so Celjani (Razgor in Mačkovšek po 6, Kodrin 5) v sedmih minutah naredili delni izid 6:0 in povedli z 22:15, njihova rekordna prednost pa je znašala devet golov (30:21 v 59. minuti). Na sosedskem dvoboju, na katerem se je včeraj od celjskega kluba poslovilo pet igralcev (Lesjak, Mlakar, Suholežnik, Mitrović, Slišković), od velenjskega pa kar osem (Toskić, Cehte, Ferlin, Potočnik, Golčar, Kleč, Zaponšek, Pejović), gostje niso niti enkrat vodili, iztržili so le osem izenačenj v prvem polčasu.

Celjski trener Branko Tamše tudi na 24. zaporednem dvoboju proti klubu iz rojstnega Velenja ne pozna poraza, ob treh remijih je bila včerajšnja zmaga že 21. »Zasluženo smo spet prvaki. Če se malce pošalim: lani smo imeli po imenih in izkušnjah boljšo ekipo, a smo si naslov zagotovili šele v predzadnjem krogu, v tej sezoni že dva kroga pred koncem. Res je težko braniti lovorike, ker nas vsi napadajo in želijo našo kri, a ne popuščamo in se ne damo,« je dejal trener Branko Tamše po 82. celjski zmagi na 112. savinjsko-šaleškem derbiju (še 25 zmag Gorenja in pet remijev). »Celjani so bili pač znova boljši, zato jim čestitam tako za zmago kot za naslov,« je dodal Gorenjev trener Klemen Luzar, za katerega naj bi bila to zadnja tekma v vlogi glavnega trenerja ekipe, ki je že peto sezono zapored ostala brez domače lovorike. Nasledil naj bi ga Zoran Jovičić, ki je s Slovanom izpadel iz prve lige (tudi Šmartno), vanjo pa prihajata Sviš in Dol TKI Hrastnik.

Med podelitvijo kolajn in pokala je bilo na posebni mizi na sredini igrišča tudi precej velikih vrčkov, napolnjenih s pivom. Ko je domači kapetan David Razgor dvignil pokal, se je začelo množično tuširanje s pivom, a to je bila šele predigra veliki, dolgi in bučni fešti. A slavili so tudi v Ribnici, ki je po skalpu Kopra osvojila drugo mesto (zaradi poraza Gorenja bi si lahko privoščila tudi poraz) in s tem dosegla največji uspeh v klubski zgodovini. Proti Kopru so zmagali kljub odsotnosti prvega igralca Nika Henigmana, ki je včeraj opravil magnetno resonanco operiranega kolena in bo v novi sezoni član Picka Szegeda, novega prvaka Madžarske.

Izidi 10. kroga, končnica za prvaka: Celje Pivovarna Laško – Gorenje 30:24 (14:12), Riko Ribnica – Koper 26:23 (11:12), Loka – Krka 24:22 (9:10), končnica za obstanek: Slovan – Šmartno 42:28 (24:15), Maribor – Dobova 25:29 (16:13), Ormož – Trebnje 28:27 (12:12).