Parada prvakov – to je uradni slogan celjskega kluba pred derbijem z Gorenjem v Zlatorogu (danes ob 19. uri), na katerem bodo gostitelji tudi uradno proslavili že 22. naslov slovenskih prvakov, sočasno pa se bodo poslovili od igralcev, ki zapuščajo klub (Urban Lesjak/Hannover, Žiga Mlakar/Wisla Plock, Matic Suholežnik/Dunkerque, Luka Mitrović, Ivan Slišković…). Za pivovarje je savinjsko-šaleški obračun sicer le prestižnega pomena, saj so si že predčasno zagotovili peti zaporedni naslov državnih prvakov, a po drugi strani ne želijo prekiniti neverjetno uspešne statistike na dvobojih z Velenjčani. Proti sosedom namreč niso izgubili že od 4. decembra 2013, ko je bila v Zlatorogu uspešna ekipa takratnega trenerja Ivana Vajdla s 30:29.

Čeprav Celjanom zmaga ničesar ne prinaša, napovedujejo, da bodo šli »na polno«. To potrjujejo tudi besede Boruta Mačkovška, z 41 goli prvega strelca kluba v končnici za prvaka: »Čeprav smo že prvaki, seveda nikakršno podcenjevanje Gorenja, nemotiviranost in preveč sproščena igra ne pridejo v poštev. Vsi se bomo od sezone in domačih gledalcev, upam, da jih bo vsaj 3000, želeli posloviti z zmago in še polepšati slavje ob naslovu prvaka. Prepričan sem, da bomo zmagali in da Gorenje nima nobenih možnosti. Že štiri leta in pol nismo izgubili proti njim in ne vidim razloga, da se to ne bi nadaljevalo. Ne samo danes, ampak še vsaj nekaj let.«

Derbi v Zlatorogu je precej pomembnejši za Gorenje, ki potihoma še vedno upa na osvojitev končnega drugega mesta, a ni odvisno le od svojega morebitnega uspeha. Pred zadnjim krogom imata Ribnica in Gorenje enako število točk (po 39), vendar je ekipa iz dežele suhe robe uspešnejša na medsebojnih tekmah (zmaga doma z 29:24, poraz v Rdeči dvorani z 19:21). To pomeni, da bi morali Velenjčani v primerjavi z Ribničani, ki bodo danes doma igrali s Koprom (ta je četrti s 33 točkami in na lestvici ne more niti napredovati niti nazadovati), osvojiti vsaj točko več od neposrednih tekmecev za naslov podprvakov, kar pa bo vse prej kot lahka naloga.

Velenjčanom niti zmaga v Celju ne zagotavlja drugega mesta, če bodo Ribničani doma premagali Koprčane. Toda v velenjskem taboru zatrjujejo, da se z matematiko in kombinatoriko ne ukvarjajo in obremenjujejo. Kapetan Niko Medved se nadeja, da bi lahko Gorenje po 23 zaporednih sosedskih derbijih brez zmage (20 porazov, trije remiji) le prekinilo črn niz: »V garderobi smo se dogovorili, da bomo odmislili tekmo med Ribnico in Koprom, saj na njen razplet ne moremo vplivati. Osredotočili se bomo le na svojo igro proti Celjanom. Skušali bomo narediti vse, da bi jih presenetili, z zmago pa bi vsaj delno popravili slab vtis iz zadnjega dela sezone.«

Pari 10. (zadnjega) kroga, končnica za prvaka, danes: Celje Pivovarna Laško – Gorenje, Riko Ribnica – Koper (obe ob 19. uri), Loka – Krka (20), za obstanek, danes: Slovan – Šmartno, Maribor – Dobova, Ormož – Trebnje (vse ob 18.30).