Ko je Mario Götze v 113. minuti finalne tekme SP proti Argentini 13. julija 2014 na stadionu Maracana v Riu de Janeiru dosegel zmagoviti gol za 1:0, je Nemčiji prinesel že četrti naslov svetovnih prvakov. Po Švici 1954, Nemčiji 1974 in Italiji 1990 so Nemci še četrtič stopili na nogometni Mount Everest in se po številu naslovov svetovnih prvakov izenačili z Italijani. Pred obema so tako na večni lestvici samo še Brazilci, ki so bili najboljši na svetu že petkrat, vendar nazadnje zdaj že davnega leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem.

V kvalifikacijah stoodstotno

Selektor Joachim Löw se zelo dobro zaveda, da v njegovi domovini od branilcev naslova skoraj vsi pričakujejo ponovitev uspeha iz Brazilije tudi v Rusiji. Na največji svetovni stavnici je sicer med 32 reprezentancami prva favoritka Brazilija (kvota za naslov svetovnega prvaka je 5,00), sledijo pa ji Nemčija (5,50), Španija (7,00), Francija (7,50) in Argentina (10,00). Za dodatno dozo optimizma svojih navijačev so nemški nogometaši poskrbeli v kvalifikacijah za SP 2018, ko so v skupini s Severno Irsko, Češko, Norveško, Azerbajdžanom in San Marinom na desetih tekmah – desetkrat zmagali, njihova razlika v zadetkih pa je bila kar 43:4.

A Löw, ki bo kmalu že 12 let v vlogi glavnega selektorja Nemčije z vzdevkom Elf, se skuša izogibati vlogi favorita. »V vseh športih je vedno tako, da je nekaj težje braniti kot napadati in osvajati. Kot svetovni prvaki smo plen vseh drugih, ki so v vlogi lovcev. Priznam, da smo favoriti, a ne edini, kajti poleg nas je še vsaj šest ali sedem reprezentanc, ki se lahko upravičeno potegujejo za naslov prvaka,« skuša breme favorita z ramen svojih igralcev spraviti Joachim Löw. A Nemci se z zadnjih štirih SP nikoli niso vrnili brez kolajne: pred zlatom v Braziliji 2014 so osvojili srebro v Južni Koreji in na Japonskem 2002 ter bron v Nemčiji 2006 in Južnoafriški republiki 2010.

Neuer še vedno upa na Rusijo

V reprezentanci, katere tržna vrednost presega milijardo evrov, je v zadnjem času večina pozornosti – poleg poškodb Jeroma Boatenga in Mesuta Özila – usmerjena na (nekdanjega) prvega vratarja Manuela Neuerja. 32-letni član Bayerna si je septembra lani zlomil kost v stopalu, zato osem mesecev ni igral, vseeno pa ga je Löw uvrstil na širši seznam 27 kandidatov za SP. »Selektor mi je dejal, da me bo čakal do zadnjega trenutka. Vesel sem, da lahko treniram z reprezentanco, vsak trening pa je zame izjemnega pomena. Iz dneva v dan sem v boljši formi, telesno sem odlično pripravljen. Upam in verjamem, da bom med potniki za SP,« pravi Manuel Neuer, ki ima pogodbo z Bayernom do leta 2021, kljub osemmesečni odsotnosti pa je njegova tržna vrednost še vedno 35 milijonov evrov.

Löw je že napovedal, da bo reprezentančnega kapetana uvrstil na seznam za Rusijo, če bo le telesno dovolj pripravljen, v tem primeru pa bo zagotovo številka ena med nemškimi vratarji na SP. Neuer bi lahko pred prvenstvom odigral samo eno pripravljalno tekmo (to soboto proti Avstriji), dva dni kasneje mora Löw sporočiti dokončen reprezentančni seznam, Neuer pa pravi: »Nikoli ne bom pozabil finala SP 2014 v Braziliji, ko sem branil tudi v finalu proti Argentini in ko smo slavili v podaljških. Želim še enkrat nastopiti na SP in morebiti ponoviti uspeh iz Brazilije, kajti glede na mojo starost bi bilo tekmovanje v Rusiji zame zagotovo zadnje tovrstno v karieri.«