Peter Schatz, ki ima prebivališče prijavljeno na Madžarskem, je v svoje slovensko podjetje Ripost aprila vložil 380.000 evrov, je razvidno iz poslovnih listin, o katerih je danes prvi poročal Večer. Ripost je večinski lastnik podjetja Nova obzorja, ki izdaja tednika Demokracija in Škandal24. 44-odstotni delež Novih obzorij je v lasti SDS, omenjena medija pa objavljata vsebine, ki so naklonjene tej stranki.

Zakon prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine, ne prepoveduje pa, da denar iz tujine prejmejo podjetja, ki so v lasti političnih strank, saj takšno financiranje po zakonu ne šteje za financiranje strank. Omenjeno nakazilo ter druga, že znana, o katerih pišemo tokrat, pa bi vseeno lahko bila sporna. Kot je poročala Mladina, je Demokracija na spletnem omrežju facebook med volilno kampanjo sponzorirala volilne oglase SDS. Če so oglasi na facebooku sponzorirani, se oglas določenim uporabnikom prikazuje pogosteje. Koliko je Demokracija plačala Facebooku za sponzoriranje oglasa SDS, ni znano, a tudi če bi šlo za minimalne zneske, bi lahko to pomenilo obvodno financiranje politične stranke iz tujine.

V SDS to zavračajo, saj trdijo, da je za sponzoriranje plačala stranka sama. »Spletno oglaševanje poteka prek registrirane agencije, ki distribuira oglasna sporočila in ki jo z volilnega računa plačuje SDS,« piše v odgovorih na vprašanja Pop TV, ki jih je stranka danes objavila na svoji spletni strani. Za katero agencijo gre, niso navedli, dodali pa so, da SDS plačuje vse oglase na vseh televizijskih postajah.

Agnes Adamik investirala 403.000 evrov

Na isti dan, kot je Schatz vložil v Ripost, je pri isti notarki, Nadi Kumer, podobno storila Madžarka Agnes Adamik – v svoje podjetje Crecol Media je vložila 403.000 evrov. Crecol Media je Adamikova ustanovila novembra lani z ustanovnim kapitalom 7500 evrov, registrirano je kot oglaševalska agencija in holding, sedež pa ima na Linhartovi 13 v Ljubljani. Na tem naslovu so še Ripost, Demokracija ter Nova24TV, soglasje, da tam prijavi podjetje, pa je Agnes Adamik dal prav tedanji direktor Nova24TV ter svetnik SDS v Grosupljem Mihael Hočevar, je poročal Večer. Dvainpetdesetletna Adamikova naj bi imela na Madžarskem podjetje, ki je imelo predlani 47.000 evrov prihodkov.

»Omenjena podjetja in skladi investirajo po vsej srednji in zahodni Evropi, po naših informacijah še najmanj v Sloveniji,« so v SDS odgovorili na vprašanja o Ripostu in Crecolu Medii. Zanikali so, da bi bili podjetji povezani z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, in navedli, da gre »v obeh primerih seveda za transparentne zasebne lastnike«.

Madžari vložili že 2,2 milijona evrov

Peter Schatz je slovensko podjetje Ripost kupil junija lani od madžarskega podjetja z istim imenom, Ripost. Skoraj takoj zatem je slovenski Ripost od avstralskega Slovenca Dušana Lajovica za 630.000 evrov kupil 52-odstotni delež v Novih obzorjih, ki naj bi bil po podatkih iz poslovnega registra vreden samo dobrih dvajset tisoč evrov. Dva meseca pozneje, torej avgusta lani, pa so Nova obzorja stranki SDS posodila 60.000 evrov, kar je bilo nezakonito, saj si stranke ne smejo sposojati od podjetij.

Že leta 2016 pa je madžarski Ripost skupaj s še dvema madžarskima podjetjema vložil 800.000 evrov v podjetje NTV24.si, ki izdaja televizijski program SDS – Nova24TV. Vložek je v imenu madžarskih podjetji plačal Karoly Varga, šele pozneje pa so to spremembo lastništva in osnovnega kapitala formalizirali z ustreznimi skupščinskimi sklepi, je poročala Mladina. Varga je na Madžarskem lastnik dveh gradbenih podjetij, ki veliko poslujeta z državo. Vsi trije madžarski lastniki NTV24.si pa tudi na Madžarskem izdajajo medije in vsi so blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Tudi v NTV24.si je zraven Peter Schatz, saj tam sedi v nadzornem svetu, Nova24TV pa tako kot Demokracija sponzorira oglase SDS na facebooku.

Janša občuduje Orbanovo varnostno politiko

Danes je SDS po objavi Večerovega članka na spletnih komunikacijskih omrežjih facebook in twitter delil izsek iz intervjuja, v katerem predsednik stranke Janez Janša odgovarja na trditev novinarke, da mu mnogi očitajo pakt z Orbanom, ki naj ne bi obetal nič dobrega za Slovenijo. Janša je v intervjuju poudaril, da mu to očitajo tisti, ki so od Madžarske kupovali žico za južno mejo ter so Madžarsko povabili k projektu drugi tir. Z Orbanom oziroma njegovo stranko Fidesz naj bi se poznali že dve desetletji, prek Evropske ljudske stranke, blizu pa jim je njegova politika na področju migracij. »Zaradi te politike je danes Madžarska varna, Belgija pa recimo ni – zaradi napačne politike,« je dejal. Navedel je še, da naj bi Orban izdatno pomagal slovenski manjšini na Madžarskem in madžarski v Sloveniji.