Izberite bombaž ali lan

Kljub temu, da je na prodaj veliko posteljnine iz mešanice naravnih in sintetičnih materialov, ki obljublja lažje vzdrževanje in boljše »dihanje«, sta bombaž in lan še vedno številka ena. Sta najbolj trajna materiala, ki ju je lahko vzdrževati. Bombažna in lanena vlakna sta zelo odporna na vročino sušilnika za perilo in likalnika, poleg tega sta mehka in prepuščata zrak, zato sta najboljša za ugoden nočni počitek.

Pranje v vroči vodi

Rjuhe so v stiku s telesnimi olji in izdelki za nego, kot so losjoni, ki lahko puščajo madeže ali povzročijo, da perilo zbledi ali porumeni. Pranje posteljnine v hladni ali topli vodi pri odstranjevanju takšnih madežev ni učinkovito – samo vroča voda omogoča popolno higieno in jo temeljito očisti. Za daljšo življenjsko dobo posteljno perilo menjujte najmanj na vsaka dva tedna.

Izognite se klorovim belilom

Belila s klorom povzročijo, da posteljnina začne rumeneti. Prav tako se lahko spremenijo tekstilna vlakna, ki postanejo preveč napeta in se sčasoma začnejo trgati. Namesto klorovih izberite belila z dodatkom kisika, ki niso strupena in ohranjajo barvo. Če želite ohraniti čisto belino posteljnega perila, dodajte priporočeno količino k vsakemu pranju.

Likanje

Za vrhunsko udobje v postelji je treba posteljnino (na žalost) likati. Tistega občutka, kot da ste na oblačku, pač ne morete imeti, če je pomečkana. Perilo zlikajte, ko je še nekoliko vlažno, za popolno gladkost pa ga lahko tudi poškrobite, da se ne bo gubalo.