Najprej izberite barve. Lahko se odločite za klasično posteljnino brez vzorcev, še bolje pa je, če izberete kar tri barve. Tudi kombiniranja različnih vzorcev se ne prestrašite.

Kako do razkošnega videza?

Začnite s pregrinjalom za ležišče oziroma vzmetnico, ki ležišče ščiti in naredi veliko bolj udobno. Rjuhe naj bodo barvne. Ko boste postiljali posteljo, boste zgornjo rjuho namestili na postelji tako visoko, da boste njen rob lahko zavihali čez odejo oziroma pregrinjalo, zato je barvna rjuha precej bolj primerna kot bela – sobo prav lepo osveži.

Prešita odeja in prevleka za odejo sta lahko kakršne koli barve in s kakršnim koli vzorcem, je pa dobro izbrati odejo večje velikosti, kot je postelja. Tako bo segala čez rob postelje in jo boste lahko celo spodvili pod ležišče. Najboljši učinek dosežete z debelimi pernicami, če ste alergični, pa perje zamenjajte z drugim primernim polnilom. Ne pozabite: več ko je polnila v odeji, bolj razkošen je videz.

Zloženo pregrinjalo pri nogah

Čez pernico ali zgolj na njenem spodnjem delu (pri nogah) lahko namestite še pregrinjalo. Najbolje je, da ga zložite na tretjino dolžine in z njim prekrijete spodnji del postelje. Če imate sicer pisano posteljnino z vzorcem, je najbolje, da je to pregrinjalo zgolj v eni barvi. Izberite takšno, ki je že na posteljnini oziroma prevleki za pernico, vendar ne tiste, ki jo je največ – ravno obratno: pregrinjalo naj bo v odtenku, ki ga je na posteljnini najmanj.

Če glede svoje izbire barv in vzorcev niste povsem prepričani, lahko razkošen videz ustvarite tudi s posteljnino brez vzorca, kjer so rjuhe, prevleke za pernico ter blazine in pregrinjalo v podobnih barvah – na primer bež pregrinjalo, pernica v barvi brona in blazine v barvah od brona do čokoladno rjave in bež. Bogat videz pa lahko seveda dosežete tudi z belo – vendar pa je postelja videti bolj kot v kakšnem centru za dobro počutje, torej zelo »prečiščeno«, kar pomeni, da mora biti takšna tudi cela spalnica.

Brez okrasnih blazin pač ne gre

Kako pa urediti blazine? Najprej čisto k vzglavju namestite blazine za spanje, pred nje oziroma čez nje pa namestite okrasne blazine. Razporedite jih lahko na več načinov, na primer tako, da sta na vsaki strani (zakonske) postelje največji blazini zadaj, spredaj pa so vse manjše. Drugi način je, da uporabite nekaj manj okrasnih blazin, vendar se pri njih osredotočite na intenzivne barve.

Za nekoliko bolj moderen videz lahko na vsaki strani postelje dve večji blazini položite eno vrh druge, pred njiju pa položite nekoliko bolj podolgovato blazino, ki se nanju naslanja. Ali pa zložite v »stolp« kar tri blazine. Možnosti je veliko, ampak okrasne blazine vsekakor potrebujete - brez njih in pernice postelja namreč ne bo videti tako razkošna, kot si želite.

Vir: www.marmelina.si