Steve Plain, 36-letni Avstralec iz Pertha, je 16. maja stopil na vrh Mount Everesta in s tem dokončal projekt, ki mu je nadel ime 7 in 4: v manj kot štirih mesecih je preplezal vse najvišje vrhove sedmih celin. Za podvig je porabil 117 dni, šest ur in 50 minut in s tem za več kot teden dni izboljšal čas, ki ga je lani dosegel Poljak Janusz Kočanski.

Osvajanje sedmih najvišjih vrhov celin – Seven Summits – je priljubljen cilj alpinistov, slovenski alpski smučar Davo Karničar je na primer z vrhov vseh sedmih gora smučal. Steve Plain jih je osvojil v tem zaporedju:

16. januarja: Antarktika – Vinson (4892 m)

28. januarja: Južna Amerika – Aconcagua (6962 m),

14. februarja: Afrika – Kilimandžaro (5895 m),

21. februarja: Avstralija  – Puncak Jaya (4884 m)

13. marca: Evropa – Elbrus (5642 m)

3. aprila: Severna Amerika – Denali (6190 m)

14. maja: Azija – Everest (8848 m)

Navdih za projekt se je Avstralcu pojavil pred štirimi leti, ko ga med plavanjem v morju velik val vrgel na peščeno plažo in mu polomil hrbtenico. Zdravniki so napovedali, da bo do konca življenja priklenjen na invalidski voziček, Plain pa se je odločil drugače. Enajst mesecev pozneje se je v novozelandskih Alpah udeležil alpinističnega tečaja, potem pa dve leti nabiral izkušnje po vrhovih Peruja in Nepala. Januarja letos se je lotil osvajanja sedmih najvišjih vrhov celin.

Plain je projekt 7 in 4 posvetil zbiranju sredstev za sklad Spinal Cure Australia, ki financira raziskave poškodb hrbtenjače, in organizaciji prostovoljne obalne straže Surf Life Saving Western Australia. Do vzpona na Everest je zbral 13.000 dolarjev.