Zmagovalca 2. Triglav The Rock Ljubljana, mednarodnega tekmovanja v balvanskem plezanju, sta slovenska šampionka športnega plezanja Janja Garnbret in odlični nemški plezalec Jan Hojer. Jernej Kruder, ambasador tekmovanja, je osvojil 2. mesto. Plezalni spektakel po pravilih mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) si je v živo ogledalo veliko ljudi, ki so z glasnim navijanjem pokazali, da si slovenska prestolnica želi vrhunskega tekmovalnega plezalskega spektakla.

S startne liste plezalcev iz 15 držav se je v sobotni večerni finale uvrstilo kar pet Slovencev. Med najelitnejšo šesterico deklet so tekmovale Vita Lukan, Urška Repušič in Janja Garnbret, v moški konkurenci pa Anže Peharc in Jernej Kruder.

Janja Garnbret, ki je zadnje tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju izpustila zaradi priprav na maturo, je še vedno suverena v plezalskih gibih, preplezala je vse štiri finalne smeri in še drugič zapored osvojila ljubljanski naslov. »Največji izziv mi je bil prvi balvan, potem sem prebila led in le še uživala,« je povedala Janja Garnbret. Drugo mesto je osvojila srbska plezalka Staša Gejo, letos odlična tudi na tekmah svetovnega pokala, tretja je bila Vita Lukan, lanska evropska mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju, peta pa Urška Repušič, ki bi lahko po mnenju strokovnega vodstva slovenske reprezentance na letošnjih tekmah še presenetila.

Jan Hojer, zmagovalec ljubljanske tekme (tudi zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju leta 2014), je dejal, da mu je Triglav The Rock zelo všeč in da se ga bo v prihodnje z veseljem še udeležil.

»Tudi letos sem neizmerno užival, kar je vredno več kot sama zmaga,« je povedal vedno pozitivni Jernej Kruder, vodilni v balvanskem plezanju svetovnega pokala. V finalu je bil zanj, tako kot za večino drugih, nerešljiva težava tretji balvan, zmago pa je izgubil na zadnjem balvanu, ki ga ni uspel preplezati v prvem poskusu.

Anže Peharc, bronasti na lanskem evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, je bil na ljubljanski tekmi odličen četrti.