Po najdenih ostankih vojaške opreme, orožja, različnih novcev in sponk arheologi domnevajo, da je v sedanjem centru Ajdovščine nekoč stal kompleks vojaškega poveljništva, upravnega in religioznega središča poznoantične utrdbe. Največ najdenih novcev izvira iz 3. in 4. stoletja našega štetja, v ta časovni okvir uvrščajo tudi največjo dejavnost rimske Castre.

Že pred vojaško utrdbo tam stala poštna oziroma cestna postaja

Nekaj najdb je tudi iz prejšnjih obdobij, iz 1. in 2. stoletja našega štetja. To pa zgolj potrjuje domnevo, da je na tem območju že pred vojaško utrdbo stala poštna oziroma cestna postaja.

»Na podlagi najdenih ostankov te prostore povezujemo s tako imenovanim principijem, to je kompleksom vojaškega poveljništva, upravnega in religioznega središča poznoantične utrdbe. V njem so imeli tudi skladišče orožja, blagajno, pisarne in oficirske urade,« je povedal vodja arheoloških raziskav Luka Rozman iz Arheološkega biroja Magelan Skupina.

Doslej so arheologi predvidevali, da se pod mestnim središčem nahaja forum, vendar najdbe zaenkrat pravijo drugače. Najdeni novci, ki so jih po Rozmanovem mnenju našli relativno malo, pa kažejo na čas, v katerem je delovala Castra in njenem koncu.

Manjših predmetov našli malo

»Ob koncu 4. oziroma 5. stoletja kaže na to, da zaton Castre lahko povežemo z bitko pri Frigidu, ki jo poznamo iz medijev in jo izkopane najdbe samo še potrjujejo z dodatnimi dokazi,« je dodal.

Pri izkopavanjih v središču Ajdovščine je zanimivo, da so našli veliko arhitekturnih ostankov, zidov in takratne infrastrukture, manjših predmetov ali njihovih ostankov pa je malo. Slednje bodo preučili v muzeju in jih kasneje razstavili v Ajdovščini.

Na Občini Ajdovščina trenutno preučujejo možnosti, kako bi nekdanjo Castro oz. njene kamnite ostanke zaščitili in ohranili tako, da bi bili po prenovi vidni vsem obiskovalcem trga.

Sicer arheologi z delom še niso zaključili. Sedaj kopljejo na dveh tretjinah trga, kasneje pa se bodo preselili še na njegov severni in zahodni del.