Ko je platneno streho poletnega gledališča Križanke aprila 2016 uničila nenadna snežna ujma, so v javnem zavodu Festival Ljubljana sklenili, da nujno sanacijo združijo s posodobitvijo opreme avditorija. V sklopu 2,4 milijona evrov vredne obnove so tako gradbinci podjetja Makro 5 gradnje v začetku letošnjega leta začeli obnovo konstrukcije pomične strehe, na katero bodo namestili novo platno, delavci pa bodo uredili tudi bočno vetrno zaščito proti Zoisovi cesti, dogradili odrsko opremo in obnovili projekcijski objekt.

Adaptacija naj bi bila po prvotnih napovedih direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka končana še pred začetkom poletne festivalske sezone, a se njegova napoved ne bo uresničila. Delavci so stroje v gradbeni jami začasno ustavili. Arheologi so namreč med izkopavanji našli ostanke rimske Emone, med drugim ostanke objekta in več nivojev cest, ki naj bi vodile proti današnjemu Prešernovemu trgu. Pri Festivalu Ljubljana so se zato z arheologi dogovorili, da bodo arheologi izkopavanja na območju Križank končali do 20. maja, delavci pa bi potem gradbeno-obrtniška dela lahko končali do 15. julija.

Ker naj bi bile prenovljene Križanke prizorišče premiere muzikala Briljantina, junija pa so bili v avditoriju predvideni tudi nekateri dogodki v sklopu letošnjega 66. Ljubljana festivala, so v zavodu morali poiskati nadomestne lokacije. Premierna predstava Briljantine bo tako 22. junija v Cankarjevem domu, tam bodo tudi ponovitve muzikala 23., 24. in 25. junija. Junijski dogodki Ljubljana festivala in dogodki do sredine julije, ki bi morali biti v Križankah, pa se selijo v Cankarjev dom in na Kongresni trg. žir