Nogometaši Reala iz Madrida so v velikem finalu lige prvakov v Kijevu nadigrali Liverpool in osvojili rekordno, trinajsto evropsko lovoriko. Kraljevi klub je najžlahtnejši pokal za zmagovalce prejel tretjič zapored in četrtič v zadnjih petih letih, s čimer je utrdil nesporno prevlado v evropskem nogometu. V tej sezoni je na poti do nove zvezdice izločil velikane Paris Saint Germin, Juventus, Bayern in Liverpool.

Ramos dvakrat izzival izključitev

Odločilni trenutek velikega finala se je zgodil po pol ure tekme, ko je kapetan Reala Sergio Ramos z nekaznovanim rokoborskim prijemom poškodoval ramenske vezi prvemu zvezdniku Liverpoola Mohamedu Salahu, ki bo morda izpustil prihajajoče svetovno prvenstvo v Rusiji. Egipčan je v bolečinah obležal na tleh in s solznimi očmi odšel na menjavo, kar je povsem spremenilo potek tekme. Ker Liverpool ni imel rezervnega scenarija, je izgubil premoč na igrišču in bil v tako hudem šoku, da je do odmora zmogel le sedem podaj. Ramos je znova izzival izključitev na začetku drugega polčasa, ko je vratarja Lorisa Kariusa s komolcem namerno zadel v obraz, a se srbski sodnik Milorad Mažić znova ni odzval.

Nezbrani vratar Liverpoola je v nadaljevanju postal največji osmoljenec finala, ko je z začetniškima napakama Realu podaril kar dva zadetka in mu na stežaj odprl vrata do novega zmagoslavja. Nemški vratar se je pred dvema letoma v Liverpool preselil iz Mainza, po tekmi pa je padel v neukrotljiv jok in navijače prosil odpuščanja. »Opravičujem se za napake, ki so nas stale naslova prvaka. Žal mi je, da sem ekipo pustil na cedilu. Ne počutim se dobro,« je komentiral Loris Karius. Nogometaše Reala je do slavja popeljal rezervist Gareth Bale, ki je s škarjicami poskrbel za zadetek sezone in se vpisal med strelce le 122 sekund po prihodu na igrišče. Valižan je postal prvi nogometaš, ki je v finalnem nastopu kot rezervist dosegel dva gola. Morda je bila tekma v Kijevu njegova zadnja za Real.

Eno najskromnejših predstav v belem dresu je doživel vodilni zvezdnik Cristiano Ronaldo, a vseeno postal prvi nogometaš s petimi evropskimi lovorikami. S petnajstimi goli v letošnji sezoni lige prvakov je še petič osvojil naslov kralja med strelci. »Ligo prvakov bi morali poimenovati po meni,« trdi Cristiano Ronaldo. Po tekmi je namignil, da se njegov čas v Realu izteka, saj je v pretekliku razlagal, da mu »je bilo v Madridu lepo«. Predsednik kluba Florentino Perez je kasneje pomiril navijače Reala in zagotovil, da bo Portugalec ostal v klubu, s katerim ga veže pogodba do junija 2021.

Zidane specialist za ligo prvakov

Med nesmrtne se je vpisal trener Reala Zinedine Zidane, ki je dobil že tretji zaporedni finale lige prvakov. Odkar je pred dvema letoma in pol prevzel klub, Real sploh še ni klonil v izločilnih bojih. Zidane je v Kijevu začel z identično enajsterico kot lani v Cardiffu, ko je Real za evropski naslov ugnal Juventus. »Zelo sem srečen, da sem del klubske zgodovine. Živimo za trenutke zmagoslavja in smo zelo zadovoljni,« je dejal Zinedine Zidane, ki je z zmago v Kijevu rešil klubsko sezono. Real je v španskem prvenstvu in pokalu ostal v globoki senci Barcelone, liga prvakov pa je na vrhu klubskih prioritet. Real Madrid je v letošnji sezoni poleg evropskega naslova v nogometu osvojil še košarkarski vrh, kar se do sedaj še ni zgodilo.

Medtem ko so zmagovalci rajali na igrišču, nogometaši Liverpoola niso mogli skriti razočaranja. Mnogi so poklapani obležali na tleh in s solzami zapustili prizorišče finala. »Morda bom izpadel kot slab poraženec, a ne morem mimo tega, da se je finale prelomil ob poškodbi Salaha. To je šport, marsikaj se lahko zgodi. Z začetno postavo smo odigrali odlično, a tega se čez deset let nihče ne bo spominjal, saj v nogometu odločajo zadetki,« je dejal trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki dobiva sloves poraženca. Do sedaj je kot trener sodeloval v sedmih finalih in dobil le nemški pokal, ko je bil na klopi Borussie Dortmund.