Po 124 odigranih tekmah nas od zaključka sezone lige prvakov loči le še finalna. Dvaintrideset klubov je v letošnji sezoni doseglo kar 397 zadetkov, od tega sta jih nekaj manj kot 18 odstotkov prispevala zgolj finalista Real Madrid in Liverpool. In čeprav sta kluba doslej skupno nastopila na kar 22 od 63 finalnih obračunih, sta se v njih pomerila le enkrat. In sicer leta 1981, ko je bil z golom Alana Kennedyja uspešnejši angleški predstavnik.

Liverpool vrednejši, Real izkušenejši

Finale pred 37 leti je bil tudi zadnji, ki ga je Real Madrid izgubil v ligi prvakov. Odtlej je kraljevi klub najprestižnejšo klubsko lovoriko osvojil kar šestkrat, od tega trikrat v zadnjih štirih letih. Če bo uspešen tudi nocoj, bo to njegov tretji zaporedni evropski naslov, s čimer se bo izenačil z Ajaxon in münchenskim Bayernom, ki jima je neverjeten podvig uspel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. »Smo Real Madrid in kljub številnim uspehom si jih vselej želimo še več. Vse bomo naredili, da bomo še boljši,« pred finalom napoveduje trener Reala Zinedine Zidane.

Vrednost njegove ekipe je za kar 130 milijonov evrov nižja od Liverpoolove (po podatkih Cies), a se v nasprotju s tekmecem ponaša z neprecenljivimi izkušnjami. Za kar 16 igralcev bo to že tretji finale, medtem ko bi pri Otočanih zaman iskali posameznika, ki bi na zaključni tekmi lige prvakov nastopil vsaj enkrat. »Izkušnje so pomembne v življenju, vendar ne pomenijo vsega. Izničiš jih lahko z željo, odnosom in delovno etiko. Tudi zato obožujem nogomet,« je prepričan trener Liverpoola Jürgen Klopp.

A moštvi, ki sta doslej odigrali šest medsebojnih tekem (prve tri so dobili Otočani, zadnji dve Španci, enkrat sta ekipi remizirali), imata tudi skupno točko. Obe sta v letu 2018 še brez osvojene lovorike in bosta v Kijevu reševali sezono.

Rojeni zmagovalec in rojeni poraženec?

Če imajo dvanajstkratni evropski prvaki izkušenejšo ekipo, je pri trenerjih slika obrnjena. Za Jürgena Kloppa je letošnja sezona že 18. v njegovi trenerski karieri, današnja tekma pa jubilejna 50. v ligi prvakov. Polovico se jih je končalo z zmago, 14 pa s porazom. Najbolj bolečega je nedvomno doživel v finalu pred petimi leti, ko je z Borussio iz Dortmunda klonil proti münchenskemu Bayernu. Če se bo zgodba drevi ponovila, se bo 50-letnik pridružil Italijanu Massimilianu Allegriju in Argentincema Diegu Simeoneju ter Hectorju Cuperju, ki so v nogometno zgodovino zapisani kot trenerji s po dvema porazoma v finalu lige prvakov.

Tudi sicer Nemec na najpomembnejših tekmah kariere ni imel sreče. Od šestih finalov jih je izgubil pet. Poleg že omenjenega v ligi prvakov je bil neuspešen še v evropski ligi, angleškem ligaškem pokalu in dvakrat v nemškem pokalu. »Če želite jamstvo, raje ne igrajte in pojdite na počitnice. Ni prijetno izgubiti v finalu, a bom vedno poskušal znova. Eno od pravil je, da večkrat ko poskusiš, večja je možnost za uspeh,« na kritike odgovarja Klopp.

V tem pogledu se zdi tekmec na klopi Madridčanov Zinedine Zidane rojeni zmagovalec. Po neverjetni igralski karieri v podobnem slogu nadaljuje tudi kot trener. Odkar je pred dvema letoma prevzel Real, je z njim osvojil že osem lovorik, še bolj impresiven je podatek, da porazov v finalih sploh ne pozna. Doslej je zmagal na vseh sedmih, z zmago še na osmem pa bi postal prvi trener, ki je ligo prvakov osvojil trikrat zapored.

Ronaldo lovi Barcelono

A ko se bo ob 20.45 na kijevskem olimpijskem stadionu prvič oglasila piščalka glavnega sodnika Srba Milorada Mažića, bo vsa pozornost padla na igrišče in na nogometaše. Največ je bo namenjene obema zvezdnikoma ekip Cristianu Ronaldu pri Realu in Mohamedu Salahu pri Liverpoolu. Napadalca sta v letošnji sezoni dosegla po 44 zadetkov in sta z naskokom najboljša strelca svojih ekip. Portugalec je za nameček s 15 goli tudi najboljši strelec lige prvakov, ob morebitni zmagi v ukrajinski prestolnici bi tekmovanje osvojil že petič. Dosežek širokega nasmeška ne bi narisal le na obraz 33-letnika, temveč tudi Realovih navijačev, saj bi se Ronaldo po številu evropskih lovorik izenačil z njihovim največjim tekmecem Barcelono.

Vse do včeraj so bili zaradi svojega glavnega aduta na trnih privrženci Liverpoola. Ker je Salah musliman, v teh tednih pa poteka ramazan, so bili namreč številni v skrbeh, da Egipčan zaradi posta ne bo dovolj dobro pripravljen. »Kot vem, se je v času priprav postil, a je bil v pomembnih dneh pred tekmo zanj izdelan poseben načrt. Na četrtek, petek in dan tekme se bo odrekel postu, tako da nanj ta ne bo vplival,« je navijače razveselil Liverpoolov fizioterapevt Ruben Pons.