Pred tekmo si roke najbolj mane blagajnik Domžal, saj je stadion razprodan (30.000 evrov izkupička od vstopnic), in to s takšnim načinom distribucije vstopnic, da bosta imeli izdatno podporo obe ekipi. Olimpiji so dodelili 30 odstotkov vstopnic (850), čeprav bi jih po pravilih morala dobiti vsega 150. Za Domžale so derbiji Ljubljanske kotline z Olimpijo vselej tekma sezone, na katero se tokrat pripravljajo že dva tedna, saj je velik varnostni zalogaj. Strokovno vodstvo Domžal je prav za potrebe skalpa Olimpije spočilo vse nosilce igre. Dobesedno živijo za zmago proti Olimpiji z dobro predstavo, saj bodo na tribunah tudi številni menedžerji evropskih klubov. Če Olimpija ni sposobna izvleči točke ali treh, si naslova prvaka niti ne zasluži.

Domžale – Olimpija jutri ob 16. uri, sodnik: Skomina

Če želi Olimpija drugi naslov državnega prvaka v treh letih, se mora v Domžalah postaviti odločno kot favorit z načrtom in jasno ambicijo, da tekmeca premaga. Takšen pristop se edino spodobi za moštvo, ki ima na dosegu roke naslov prvaka. Če se bo 40-letni Igor Bišćan tekme lotil s preračunljivo taktično postavitvijo igre na točko, bo na koncu ostal zanesljivo praznih rok in s slovesom poraženca poleti zapustil Ljubljano. Olimpija ima po odsluženi kazni Abassa Issaha najširšo možno izbiro igralcev, da tekmeca tudi odkrito napade, ne pa da muhasti Ganec, ki sicer veliko teče in je za branilce nasprotnika tečen kot muha, igra lažnega napadalca. Olimpija ima z driblerjem Savićem na desnem krilu, prodornim Issahom na levem in ljubljencem navijačev Vombergarjem kot robustnim centerforjem idealno postavitev, s katero lahko prebije vsako obrambo. Ne bo odločalo le tehnično znanje, ampak tudi psihična trdnost igralcev, kako bodo igrali pod pritiskom, kar v zadnjem času najbolje uspeva Kronavetru. Za Domžalčane je to tekma, na kateri se bodo počutili kot riba v vodi. Najbolj blestijo na tekmah, ko niso pod pritiskom uspeha. »Vedno igramo zase. Zunanji vplivi nas ne zanimajo, ampak bomo poskušali gledalcem dati največ. Z zmago bi na najboljši možen način sklenili sezono,« napoveduje Štajerec na klopi Domžal Simon Rožman.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Širok, Dobrovoljc, Klemenčič, Melnjak, Husmani, Hodžić, Ibričić, Vetrih, Ibraimi, Bizjak. Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Tomić, Miškić, Savić, Kronaveter, Čanađija, Issah. Naš namig: 0.

Maribor – Gorica jutri ob 16. uri, sodnik: Kajtazović

Lestvica gor ali dol: v Ljudskem vrtu jih je včeraj, četudi zgolj po ovinkih, vseeno zanimalo, kje bo čakala »kanta«. Kaj pa če... A so se hkrati nerodno izmikali vprašanjem, ali imajo vendarle pripravljeno slavje v primeru preobrata. Čaka jih Gorica, ki ne bo prišla le sodelovat v razpletu za naslov, temveč se bo borila za Evropo. Toda mimo tekme v Domžalah ne bo šlo. Kako poskrbeti, da se Maribor ne bo preveč oziral prek Trojan? »Pripravili se bomo na zmago, tako da bo fokus na naši tekmi. Polovičnost ne bi bila dobra.«

Darko Milanič, ki priznava, da se bo poznala odsotnost prvega strelca lige, kaznovanega Luke Zahovića, je že pred sredinim krogom, ko so vijoličasti suvereno zmagali v Celju, poudaril, da bo v tem primeru izdaten pritisk na Olimpiji. Še verjame v to? »Da, še vedno mislim tako,« je prikimal Darko Milanič. Kakšna pa je po njegovi oceni motivacija Domžal, ki bodo ne glede na razplet končale na tretjem mestu? »Motivacija ne bo vprašljiva. Popuščanja tu ne bo. Olimpiji bo težko, ker igra z zelo dobrim tekmecem.«

Še preden je Miran Burgić doma (do)končno odšel med legende Gorice, je Ankaranu stisnil dva gola in dodal podajo ter povrhu napovedal, da se živi za take tekme, kot bo današnja: »Tudi Maribor bo šel na polno, ker potrebuje zmago za upanje na naslov.«

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Ivković, Kolmanič, Pihler, Dervišević, Hotić, Vršič, Tavares, Mlakar. Gorica: Sorčan, Gregorič, Kavčič, Lipušček, Celcer, Kolenc, Humar, Marinič, Osuji, Žigon, Burgić. Naš namig: 1

Krško – Celje jutri ob 16. uri: Ponis

Tekma ne odloča o ničemer, ampak bo predvsem revija mladih talentov. V obeh zasedbah jih kar mrgoli in so zelo zanimivi za večje klube v Sloveniji, kakšen posameznik pa tudi za srednji evropski kakovostni razred. V izložbenem oknu Krškega so predvsem napadalec Miljan Škrbić, ki je za svojo višino zelo spreten, ter vezista Tonči Mujan, mojster za asistence, in Josip Balić. Krško je vzorčni primer, kako novinec v ligi postane stabilen prvoligaš. Po predčasni prekinitvi sodelovanja s švicarskimi investitorji se je vodstvo odločilo, da bodo gradili na doma vzgojenih nogometaših. Izstopajo sloki, hitri in spretni napadalec Ester Sokler, vezist David Kovačič, branilec Tomaž Zakrajšek... Celjani so največji poraženci pomladi. Potem ko so v polfinalu pokala izpadli proti Olimpiji, so odpovedali še v boju za četrto mesto. Varovanci trenerja Dušana Kosiča so tipična ekipa, ki igra všečno in pusti dober umetniški vtis, ko ni pod pritiskom uspeha, vendar jo daje pomanjkanje zmagovalne miselnosti. Celjani imajo z Rudijem Požegom Vancašem enega najbolj iskanih igralcev za poletni prestopni rok, a tekmovalni izkupiček na koncu sezone bo (pre)skromen glede na to, da so po višini proračuna četrti klub v državi za veliko trojico Olimpija, Maribor in Domžale.

Verjetni postavi – Krško: Frelih, Gorenc, Volarič, Kovačić, Kulinitš, Krajcer, Mujan, Balić, Jakolič, Sokler, Škrbić. Celje: Jurhar, Stojinović, Džinić, Travner, Cvek, Pišek, Pungaršek, Pečnik, Požeg Vancaš, Poljanec, Vizinger. Naš namig: 0.

Ankaran – Aluminij jutri ob 16. uri, sodnik: Balažič

Serija vprašanj brez odgovorov zaznamuje pričakovanje dvoboja v novogoriškem Športnem parku. Če začnemo pri gostih, je glavna neznanka, s kakšno enajsterico se bo zadnje prvenstvene tekme lotil trener Bogatinov: mu bo gostovanje na severnem Primorskem služilo kot generalka za sredin finalni pokalni obračun v Stožicah ali pa bo prav zaradi priložnosti generacije zaigral z rezervisti? S tem bi seveda Ankarančanom vsaj na papirju morda malce olajšal pot do pomembne zmage za odločilen dvig na deveto mesto.

V tem primeru bi se takoj iskalo odgovor na naslednje vprašanje: ali so Kranjčani ostali praznih rok v Velenju, saj bi imela njihova zmaga le v tem primeru pravo težo? Oba pozitivna razpleta bi seveda odprla naslednje vprašanje, ki je najpomembnejše v seriji: ali so Ankarančani uspeli z dopolnitvijo licenčne vloge in se lahko začnejo pripravljati na dodatne kvalifikacije?

V pričakovanju tega odgovora bo očitno, vsaj tako je bilo lani, nekaj dodatnih dni negotovosti. Ta bo seveda odpadla, če Aluminij iz Športnega parka odnese že točko, kar bi morda rešilo tudi kakšno zadrego, povezano z »grdim račkom« slovenske prve lige. Ankarančani so torej na pragu izziva, ki jim lahko podaljša življenje ali pa jih pahne v prosti pad.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Mate, Badžim, Soldo, Ž. Humar, Santos, Romero, Suljič, Gliha, Vodeb, Gerc. Aluminij: Janžekovič, Mensah, Šme, Marinšek, Makengo, Horvat, Tahiraj, Martinović, Jurčević, Petrović, Zeba. Naš namig: 0

Rudar – Triglav jutri ob 16. uri, sodnik: Mertik

Ko je Rudar zapadel v niz štirih porazov zapored, je imel najmanj možnosti za četrto mesto in evropsko vozovnico. Za Velenjčani je zelo turbulentna sezona z vidika finančne stabilizacije kluba po odhodu investitorjev iz Srbije, zato bi bil zelo dobrodošel zaslužek dobrih 200.000 evrov iz blagajne Uefe za krog kvalifikacij za evropsko ligo. Za potrditev četrtega mesta proti Triglavu potrebujejo še točko. Kranjčanom za deveto mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, ne zadostuje remi, če bo Ankaran premagal Aluminij.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Ćoralić, Pušaver, Vasiljević, Tomašević, Novak, Trifković, Djair, Radić, Črnčič, Tučić. Triglav: Džafić, Bojić, Zec, D. Kryeziu, Elsner, Kuhar, Tijanić, E. Kryeziu, Majcen, Udovič, Poplatnik. Naš namig: 0.