Predstavljamo vam devet nepričakovanih stvari, ki jih nikoli ne bi smeli shranjevati v kopalnici.

Zdravila

Če v kopalniških omaricah hranite zdravila, jih iz tega prostora čim prej umaknite. Bržkone je pripravno, da jih imate pri roki nad umivalnikom, a je to pravzaprav zadnje mesto, kjer jih želite spraviti. Vročina in vlaga iz prhe ali kadi lahko namreč zmanjšata njihovo učinkovitost. Kadar zaznate, da so se spremenili tekstura, vonj ali videz zdravil, jih nikar ne zaužijte, saj lahko zbolite. Veliko bolje je, če jih imate v nočni omarici ob postelji, ker je v spalnici temperatura nižja, ozračje pa manj vlažno. Če se bojite, da bi zdravila prišla v roke otrokom, jih shranite v zaklenjeno omarico ali predal.

Rezervne britvice

Nakup paketa britvic za rezervo nikakor ni slaba zamisel, le v kopalnici jih ne hranite. Para in vlaga, ki se širita med prhanjem in kopanjem, lahko povzročita, da rezila zarjavijo, še preden jih uporabite. Nimate ideje, kje drugje bi jih spravili? Dajte jih v dobro zatesnjeno plastično vrečko, da jih zavarujete pred vlago.

Ličila in čopiči za nanašanje le-teh

Drži, da je svetloba nad kopalniškim ogledalom prirejena tako, da kar najlažje nanašamo ličila, a vendarle slednjih in čopičev ne bi smeli hraniti v kopalnici. Zdaj verjetno že veste, zakaj. Zaradi visoke temperature, pare in vlage. Vsi trije dejavniki pospešujejo rast plesni, zato izdelkom hitreje poteče rok trajanja. Da ne omenjamo tega, da se na čopičih začnejo nabirati bakterije, ki jih nato nanesemo na obraz.

Zobne ščetke

To dejstvo vas bo zagotovo presenetilo: če hranite zobne ščetke v držalu ob kopalniškem umivalniku, tvegate, da se na njih začnejo nabirati bakterije. Tu so namreč na direktnem udaru bacilov, ko si umivamo roke, poleg tega pa je treba omeniti še drobne kapljice z bakterijami, ki potujejo po zraku, ko splakujemo odprto straniščno školjko. Ščetke lahko spravimo v zaprto omarico ali pa se navadimo, da med splakovanjem vedno zapremo pokrov školjke.

Slike in starinski leseni predmeti

Zagotovo si želite kopalnico lepo okrasiti, a vanjo ne postavljajte prebarvanega starinskega pohištva, saj vlaga povzroči, da barva začne pokati in se luščiti. Enako velja za umetniške slike. Izjema je, če imate tako veliko kopalnico, da se ogledala med prhanjem sploh ne orosijo. A tudi v tem primeru se bodo pokazali neželeni učinki vlage, le dalj časa bo trajalo, da bodo poškodbe vidne.

Fotografije

Tudi če so fotografije ali plakati pod steklom, jih lahko vlažno okolje v kopalnici resno poškoduje. Vlaga se ujame med fotografijo in steklo in povzroči rast plesni. Rezultat so rjavi madeži na papirju ali meglica na notranji strani stekla, zaradi česar začnejo uokvirjene umetnine propadati. Za dekoracijo kopalnice raje uporabite izdelke iz kamna, keramike in stekla, ki jim vlaga ne pride do živega.

Nakit

Kopalnica ni prostor, kjer bi shranjevali svoje priljubljene zapestnice - razen če gre za izdelke iz čistega zlata. Nakit, izdelan iz različnih materialov, hitreje reagira na vlago, posledica pa je korozija cenejšega nakita, medtem ko srebro začne temneti. Poleg tega tvegate, da vam kak kos nakita po nesreči pade v odtok umivalnika.

Knjige

Če želite, ko sedite na kopalniškem »prestolu«, prelistati časopis, vam ne branimo, drugače pa je, če bi radi na njem brali dragoceno knjigo – ali v kopalnici celo hranili serijo prvih izdaj. Vlaga povzroči, da se knjižne strani začnejo vihati, se napihnejo ali zlepijo med seboj. Prav tako se na njih začne razraščati plesen. Knjigam je mesto zgolj v zračnih in suhih prostorih, kot so dnevna soba, delovni kabinet ali knjižnica.

Vlažne brisače, preproge in perilo

Čiste brisače v kopalnici? Da, prosim! Vlažne brisače ali umazano perilo na kopalniških tleh? Ne, hvala! Vlažne tkanine kar kličejo po plesni, zato je po prhanju ali kopanju treba kopalniške preproge dodobra posušiti. Če želite, da je perilo v kopalnici čim bolj sveže, naj bo kopalnica dobro prezračena. Kadar nima okna, vgradite vanjo ventilator, ki naj bo prižgan vsaj pol ure po prhanju, da iz prostora odstranite vlago.