Če vam ni vseeno, da ste v kopalnici pustili toksični oblak, še posebno če v vrsti za potrebo stojijo še drugi družinski člani, ste verjetno preizkusili že več načinov, kako odstraniti neprijeten vonj. Toda ali delujejo ali pa je zrak še slabši? Zato smo za nasvete povprašali kvalificirane strokovnjake (hvala, znanost!) in odkrili nekaj fascinantnih dejstev, kako se boriti s straniščnimi vonjavami – zvijače, ki delujejo, in druge, ki ne.

Odprite okno

Najbolj preprosta rešitev je, da odprete okno in pošljete smrdljivo bombo ven. Kopalnica nima okna? Potem prižgite ventilator. Poskrbite le, da ste proaktivni, kar pomeni, da se problema lotite, še preden sedete na školjko, in ne šele potem, ko kopalnico zapuščate. Drugi uporabniki stranišča vam bodo neizmerno hvaležni.

Vljudnostno splakovanje

Vztrajno splakovanje stranišča vam pri izganjanju vonjav ne bo nič pomagalo, kvečjemu se bodo drugi stanovalci spraševali, ali imate morda kompulzivno motnjo. Če imate kotliček s stopenjskim splakovalnikom, torej lahko školjko izplaknete z malo ali več vode, poskrbite, da v njej ne pustite smrdljivega dokaznega gradiva. Varčevanje z vodo je sicer zelo dobrodošla gesta, a ne na račun plavajočih ostankov. Fuj!

Dišavno pršilo

Tudi če upate ali si želite, da bi neprijeten vonj iz kopalnice izgnali z dišavnim pršilom, se to ne bo zgodilo. Pršila kvečjemu zamaskirajo vonjave in najpogosteje ne preveč dobro. Z vonjem po borovcih kvečjemu ustvarimo takšno ozračje, kot da bi šli na veliko potrebo v gozdu! Zakaj se je tako težko znebiti neprijetnega vonja? Bistvena je intenzivnost vonja, ki ga želimo zakriti. Znanstveno dejstvo je, da dobršen del prebave poteka z nadzorovanim gnitjem, saj veliko straniščnih vonjav nastane zaradi okoli petsto različnih vrst bakterij, ki živijo v črevesju. Končni rezultat je mnogo bolj smrdljiv kot denimo zažgan opečeni kruhek. Poleg tega nam lasten straniščni pridelek smrdi že zaradi evolucijskega trika, ki nas drži proč od potencialno nevarnih bakterij, ki so v njem. Intenzivnost smradu pa je odvisna tudi od tega, kaj jeste. Hrana z veliko vsebnostjo žveplenih sestavin, kot sta česen in čebula, ali jedi z dušikovimi spojinami (proteini) sprošča vonjave, ki jih je še posebno težko zakriti s pršili. Dobra novica je, da so neprijetni vonji v stranišču kratkega veka, za rešitev pa znova poglejte prvi nasvet!

Popršite straniščno školjko

Bi radi preprečili vonjave, še preden nastanejo? Imejte pri roki stekleničko straniščnega dezodoranta in popršite školjko še pred klicem narave. Večina takšnih pršil vsebuje eterična olja, ki obljubljajo, da vonjave »zaklenejo« v vodo. Učinek je znanstveno dvomljiv, pravijo strokovnjaki, to pa ni zaustavilo izdelovalcev teh sredstev, ki jim dodajajo celo zlate nanodelce. Ti naj bi nevtralizirali molekule, ki proizvajajo smrad. Zlato je sicer znano po tem, da veže nase žveplo, a je končni učinek tovrstnih pršil vprašljiv. Hmm, nazaj na nasvet številka ena?!

Prižgite vžigalico

Gotovo ste že slišali, da neprijetne vonjave iz stranišča odženemo tako, da prižgemo vžigalico. Čeprav naj bi šlo za subtilen ali celo eleganten način v boju s smradom, pravzaprav dodamo v prostor samo še eno vonjavo. V principu naj bi prižgana vžigalica absorbirala metan, ki ga oddaja blato, vendar metan nima vonja, poleg tega je koncentracija tega plina v človeških iztrebkih zelo majhna. Če bi bilo v zraku dovolj metana, da bi resnično zagorel, bi vam razneslo kopalnico!

Uporabite sodo bikarbono

Verjetno že veste, da soda bikarbona ali kavna zrna odstranijo vonjave iz hladilnika. Podobno velja za kopalnico, zato strokovnjaki svetujejo, da vanjo postavimo skodelico sode bikarbone ali belega kisa, ki iz zraka vsrkata večino vonjev. Problem te rešitve pa je, da neprijetnih vonjav ne moremo odstraniti takoj, ko nastanejo, ker obe sredstvi za delovanje potrebujeta čas. A vredno je vsaj poskusiti.

Stranišče temeljito očistite

Če je v kopalnici ali stranišču vedno neprijeten vonj, ne glede na to, ali ste šli na veliko potrebo ali ne, je morda čas za temeljito čiščenje školjke. Odstranite pokrov in na vse notranje in zunanje površine nanesite pasto, narejeno iz sode bikarbone in malo vode. Še posebno pozornost posvetite območju pod robom. Sredstvo pustite delovati nekaj minut (ali dlje, če je treba) in ga nato obrišite. Za dodatno svežino spustite v školjko dve šumeči tableti antacida in ju pustite delovati dvajset minut. Po tretmaju bi moralo stranišče dišati kot – pravzaprav nič. In to je dobro, kajne?