Izvedenci pravijo, da bi morali kopalniške zavese čistiti enkrat na mesec, saj se na njih nabirajo plesen in ostanki trde vode, kar prvenstveno ni lepo, plesnivi madeži pa lahko škodujejo vsem članom gospodinjstva, še posebno otrokom in astmatikom.

V pralni stroj z brisačami

Tako kot rjuhe in brisače lahko zaveso za prho operemo v pralnem stroju. Najbolje je, da jo damo v boben skupaj z nekaj brisačami, ki preprečijo, da bi se zavesa strgala. Za pranje zadošča običajna merica detergenta, ki mu lahko dodate še nekaj belila ali čistilnega sredstva, ki sprošča kisik. Kadar je na zavesi zaradi trde vode veliko vodnega kamna, za to poskrbi beli kis. Dodajte ga dobra dva decilitra med splakovanjem, če ste prej že uporabili detergent. Zapomnite pa si, da nikakor ne smete mešati kisa z belilom! Ko je zavesa oprana, jo obesite na njeno mesto nad kadjo ali pršno kabino, da se posuši.

Ročno čiščenje

Kopalniško zaveso lahko očistite tudi ročno. Uporabite mešanico izopropilnega alkohola in vodikovega peroksida. Sestavini v razmerju ena proti ena vlijte v plastenko s pršilom in mešanico popršite po zavesi. Dobro čistilo je tudi belilo, ki ga zmešamo z vodo v razmerju ena proti deset. Če ste naklonjeni naravnim sredstvom za čiščenje, je idealna soda bikarbona. Posipajte jo po zavesi, navlažite z vodo in nato očistite z gobico. Zaveso sperite v topli vodi in postopek, če je umazanija trdovratna, ponovite. Navsezadnje lahko uporabite tudi večnamensko sredstvo za čiščenje in krpico – če gre za manjše madeže, zavese ni treba niti sneti.

Skrb za čistočo

Če želite, da je kopalniška zavesa kar najbolj higienična, jo očistite vsak mesec ali še pogosteje. Z nekaj dodatnimi ukrepi pa lahko preprečite še razraščanje plesni. V kopalnici uravnavajte vlago tako, da jo čim bolj zračite – odprite okno ali pa med kopanjem in po njem prižgite ventilator. Med rednim čiščenjem kopalnice popršite po zavesi nekaj čistila za ploščice ali mešanico vode in kisa ter jo sperite z vodo. Pustite jo, da se posuši na zraku. Kis lahko poškoduje marmor ali naravni kamen v kopalnici, zato bodite med čiščenjem še posebno previdni ali pa zaveso raje operite v stroju.