Ker področje turizma na Antarktiki ni urejeno, potovalne agencije ponujajo izlete v regijo na čolnih, ki so včasih opremljeni s helikopterji ali podmornicami, je na srečanju povedala francoska veleposlanica za Arktiko in Antarktiko Segolene Royal.

V času avstralskega poletja 2016/17 je Antarktiko obiskalo približno 44.000 turistov, medtem ko so jih v sezoni 1995/96 našteli le 9000. Obisk raste že sedem let zapored in med lanskim novembrom in letošnjim marcem se je ta številka prvič doslej povzpela nad 50.000.

Največ je ameriških in kitajskih turistov

Iz Mednarodnega združenja potovalnih agencij za Antarktiko so v teh dneh sporočili, da je ledeno celino v omenjenem obdobju obiskalo 51.707 turistov, kar je 17 odstotkov več kot v sezoni 2016/17. S približno tretjinskim deležem prevladujejo Američani, 16 odstotkov turistov prihaja s Kitajske in 11 odstotkov iz Avstralije.

Vendar pa zahteve po zakonski ureditvi dejavnosti ne pomenijo prepovedi turizma, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala nekdanja francoska ministrica za okolje. Šlo naj bi zgolj za to, da se zagotovi izvajanje turistične dejavnosti v skladu s pogodbo o Antarktiki in njenim protokolom o varstvu okolja.

Predstavniki držav članic pogodbe o Antarktiki, katere poslanstvo je urejanje dejavnosti človeka na celini, so srečanje v Buenos Airesu izkoristili tudi za priložnost, da poskušajo spodbuditi znanstveno sodelovanje med državami, ki imajo na tamkajšnjem ledu skupaj približno 100 raziskovalnih baz.