Veste, kako so videti inženirska nebesa? Od daleč so zelo tiha in negibna, morda celo pusta. Recimo, Tehnološki park Ljubljana je včasih videti že preveč tih in miren. Ampak tako je le na zunaj, dejansko pa znotraj tehnologija kar vre. Vidite jo lahko le, če vam zaupajo približno toliko kot lastni mami. Naš privilegij je, da te zgodbe poznamo iz prve roke, s tehnologijami in neverjetnimi posamezniki vred.

Naj vam orišemo skupino osmih podjetij, ki jim pravimo The G8 of Technology park, na hitro pa kar TopTech. Zakaj TopTech? Ker so 100-odstotno vrhunska in 100-odstotno tehnološka. Pred leti so začela svojo rast kot garažna podjetja. Mnoga so komaj preživela svoje prve korake, danes pa so to podjetja z do 200 zaposlenimi. Imajo od tri do 21 milijonov evrov letnega prometa in okrog 95-odstotni izvoz. Vendar ne k našim južnim bratom, ampak na najzahtevnejše trge sveta – ZDA, Japonska, Nemčija… Ta podjetja so kot Hiša eksperimentov, le da za odrasle in prodorne razvojne ume, za nore znanstvenike in za »utrgane« drzne dizajnerje. Vsi z globalnim dometom.

V teh podjetjih razvijalci tvorijo do 85 odstotkov vseh zaposlenih. Si predstavljate? Da lahko kolektiv stotih ljudi preživlja 85 razvijalcev, mora biti nekaj res hudo prav s to tehnologijo! Skupaj ta osmerica izvaža na vse celine. Ko smo nekoč sedeli skupaj ob kavi, mi je skoraj snelo hlače, ko sem ugotovil, da trije od osmih izvažajo celo na Antarktiko. Eden izmed zadnje pridruženih pa »na Mars« – tega ste zdaj zagotovo prepoznali. Ali je tehnologija sploh lahko še bolj vesoljska?

Kdo so »G8«

EKWB – premium globalna znamka hladilnih komponent za visokozmogljive igričarske računalnike in industrijske računalnike.

Cosylab –  kontrolni sistemi za atomske pospeševalnike, teleskope, fuzijske elektrarne in za protonsko terapijo rakavih bolnikov.

Elaphe – pogonski v-kolesni motorji za električne avtomobile, ki proizvedejo 100 konjskih moči v vsakem kolesu.

XLAB – oddaljen dostop do računalnikov (ISL Online) in spajanje akademskih raziskav z industrijskimi tehnologijami.

Optotek – optalmične laserske naprave za operacije na očeh, za bolnišnice po vsem svetu.

Sensum – naprave za računalniški vid, za nadzor kvalitete proizvedenih tablet in kapsul v globalnih farmacevtskih podjetjih.

Biosistemika – programske rešitve za vodenje laboratorijev in za farmacevtske raziskave.

Geneplanet – preventivne genetske analize za bolezni, prehrano in šport (zdrav življenjski slog).

Duol – zračne hale za šport, industrijo, agrikulturo in vesoljske misije. Je eden izmed kasneje pridruženih v G8.

Kot vidite, smo med G8 vizionarsko vključili tudi dve startup podjetji, ki tako hitro rasteta, da bosta že letos prebili tri milijone evrov prometa.

V prihodnje bomo pogledali, kaj so bile najboljše poteze in dosežki teh podjetij, kako vodijo, kakšna je njihova tehnološka špica, na katerih svetovnih trendih jahajo… Zakaj je pomembno, da vemo zanje in da pišem o njih? Ker je inženiring v slovenskem DNK in ker prepogosto pozabimo svojim otrokom pokazati, kaj imamo v krvi. Če bomo sledili svojemu nosu, ki mu zelo diši tehnologija svetovnega razreda, cilja ne moremo zgrešiti – niti kot država niti kot posamezniki. Ko bomo končali, bodo še večji, ker mnogi med njimi kljub svoji velikosti še vedno rastejo najmanj za petino vsako leto. Nekateri celo še veliko hitreje.

Zdaj pa nazaj v nacionalno tehnološko središče… kjer, kot sta peli Betty Hutton in Björk, »se vse zdi, oh, tako zelo tiho« (»It`s oh so quiet«). https://www.youtube.com/watch?v=horRWtbAJoI