V senci dogajanja na zaključnem turnirju evrolige v Beogradu se bo danes začel 27. finale košarkarskega državnega prvenstva. V njem se bosta pomerili najtrofejnejši moštvi v Sloveniji. Olimpija ima v vitrinah 16 pokalov za naslov državnega prvaka in brani lovoriko najboljšega kluba v državi, medtem ko jih ima Krka sedem. Ljubljančani in Novomeščani se bodo v velikem finalu pomerili že devetič, nazadnje so se pred štirimi leti, precej uspešnejše pa je dolenjsko moštvo, ki je zmaje ugnalo kar šestkrat.

A ne glede na boljšo medsebojno statistiko v finalih je v vlogi favorita Olimpija. To priznavata tudi trenerja obeh moštev. Zoran Martić pravi, da si jo je njegovo moštvo izborilo s prvim mestom po ligi za prvaka in prednostjo domačega parketa, Krkin Simon Petrov pa poudarja, da ima njihov nasprotnik širši izbor igralcev in da je trenutno v odlični formi. Ljubljančani so resnično ujeli val pozitivnih rezultatov, saj so dobili devet zaporednih obračunov. Pred domačimi navijači so v vseh tekmovanjih nazadnje klonili 30. januarja v 13. krogu Fibine lige prvakov proti AEK, v državnem prvenstvu pa 29. decembra lanskega leta na zaostali tekmi 1. kroga rednega dela proti Iliriji.

Olimpija in Krka sta se v letošnji sezoni pomerili štirikrat. Trikrat so bili uspešnejši Ljubljančani, le enkrat Novomeščani. »Krka je čvrsta, močna ekipa z igro tako po širini kot globini. A mi na to, kako bo igral nasprotnik, ne moremo vplivati. Pomembno je, kako bomo pristopili k tekmam. Fantje so zbrani in motivirani, kar so na preteklih obračunih že dokazali,« pravi Zoran Martić, medtem ko Simon Petrov optimizem črpa iz zmage v rednem delu državnega prvenstva v Stožicah. »Pokazati moramo, da tisto ni bil slučaj. Olimpija deluje suvereno, a če bomo pravi v obrambi, lahko presenetimo.« Moštvi v finalu igrata na tri zmage. Druga tekma bo v torek ob 18. uri v Novem mestu, tretja v petek ob 18. uri v Tivoliju, morebitna četrta v nedeljo, 27. maja, ob 20. uri v Novem mestu in morebitna peta v torek, 29. maja, ob 18. uri v Stožicah.