Večerni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo je tako razvnel strasti, da so Ljudski vrt razprodali že osem dni pred tekmo, kar se v slovenski ligi ni zgodilo še nikoli. Čeprav bodo nove prvake okronali šele prihodnji teden, bo tokratni derbi tri kroge pred koncem prvenstva izdatno štel v boju za novo zvezdico. V prednosti je Maribor, ki je po spomladanskem naletu prehitel vse bolj neprepričljivo Olimpijo. Vijoličaste bi zmaga že popeljala na prag državnega naslova, z remijem bi ohranili točko prednosti. Za Olimpijo bo v Mariboru štela le zmaga, ki se ji v Ljudskem vrtu izmika že skoraj tri leta. Tekmo bo sodil Damir Skomina, ki bo imel popravni izpit po seriji napak v polfinalu lige prvakov med Romo in Liverpoolom.

Najpomembnejše v mestu

Kako zelo je »fuzbal« v Mariboru pomemben, kakšno težo ima današnji derbi za prvaka, se je včeraj v zanosu zareklo tudi mariborskemu županu Andreju Fištravcu. »Danes je vaš najpomembnejši dan, jutri pa je še pomembnejši. Maribor – šampion!« je maturantom ob plesu četvork navrgel Fištravec na Glavnem trgu. Torej ne matura, ne izpit za avto, ne izguba nedolžnosti. Derbi.

Zdaj ko je Maribor točko spredaj in še kako v igri za svoj petnajsti naslov, je derbi ultimativna tekma sicer že zelo uspešne sezone. Pred prejšnjo »tekmo sezone«, ko je Maribor pozno poleti uspešno upal na preobrat za ligo prvakov proti Hapoelu iz Beršebe, je Milanič opisal, kako ga je gospod v trgovini ogovoril, da v preobrat verjame tudi sam. »Gremo dalje, če ustavimo številko devet,« mu je navrgel. Da, Jasmin Handanović je ustavil Anthonyja Nwakaemeja, Mitja Viler je zabil in Darko Milanič je zavil v središče mesta, kar sicer naredi malokrat. Očaran nad sprejetostjo okolja, ki mu je naposled vzklikalo »Darko, viola!«.

Toda Maribor je tudi okolje, ki ne daje ne lige, kaj šele derbija na tehtnico. Liga prvakov gor ali dol. Nič drugače za Dnevnik ni povedal Amir Dervišević. Privoščijo mu tudi na njegovih Fužinah, če mu gre. In zdaj mu res gre. V Mariboru se dobro počuti, sploh odkar spomladi igra počasi skoraj kot nosilec igre, potem ko je bil že povsem odpisan. »Ljudje so v Mariboru že v trgovini drugačni. V Ljubljani si ljudje želijo, da jih ne motiš in da jih nič ne vprašaš. Tukaj tega ni.«

No, vprašanj in nasvetov pred derbijem tokrat sicer ni veliko. Vse o pripravi Maribora je bilo (na)povedano že v četrtek. Darko Milanič ne bo spreminjal načina, ki je vijoličaste spravil iz rezultatske krize – spet točko pred Olimpijo, prvič po uvodnem spomladanskem remiju: »Vendar nam to ne omogoča lahkomiselnosti. Izključiti je treba vse morebitne kalkulacije, tako smo se obnašali do zdaj in tako se moramo tudi v prihodnje. Ne glede na vodstvo na lestvici bomo skušali biti takšni, kot Maribor zna biti. Vse bomo počeli z načrtom, s strategijo, ki jo bomo zastavili. Ne bomo pasivni in čakali, kaj bo počel nasprotnik. Cilj je zmaga, o tem ni dvoma.«

Bišćan pred izzivom kariere

Olimpija v derbi vstopa z drugačnim izhodiščem kot Maribor. V nedeljo je bila tako potolčena po skromnem remiju z Ankaranom, da so igralci sklonili glave, osmoljenec Ricardo Alves pa je po zapravljeni enajstmetrovki v sodnikovem podaljšku celo zajokal od žalosti. Sestop z vodilnega položaja je stresel ljubljansko garderobo, a v Stožicah po enotedenskih pripravah na tekmo sezone zagotavljajo, da bodo v razprodanem Ljudskem vrtu odločno krenili na zmago. Olimpiji drugega sploh ne preostane, saj bi remi bolj ustrezal vijoličastim. Čeprav moštvo spomladi še ni izgubilo, je Ljubljančanom tla pod nogami spodnesla serija neodločenih izidov. Ker Olimpija igra premalo drzno, je v preračunljivi igri brez leska izgubila tekmovalni naboj in samozavest.

Mladi hrvaški trener Igor Bišćan še nikdar ni bil pred mikavnejšim izzivom, kot ga čaka nocoj v Ljudskem vrtu. Naslov prvaka je že imel na dosegu roke, zdaj ga tudi zaradi nespretnega vztrajanja z enim napadalcem in preračunljivosti znova lovi iz ozadja. Bišćan je že sredi tedna napovedal, da pripravlja taktično ukano za Maribor, kar pa še ne pomeni, da bo Olimpija več tvegala kot doslej. »Ne bomo pasivni, saj bo treba vložiti ogromno energije. Upam, da bomo imeli tudi nekaj sreče, ki se nam je na zadnjih tekmah vztrajno izmikala. Moramo zabiti gol,« pravi Igor Bišćan, ki še ni dobil prvenstvene tekme z Mariborom. Naš namig: 0.