Ljudski vrt, vzhodna tribuna. Ista konferenčna soba, točno dva meseca pozneje. Po tisti novinarski konferenci Zlatka Zahovića. Pa tako drugačno vzdušje in predvsem izhodišče. »Ste bili danes nekam drugače razporejeni, ne? Sem vas iskal s pogledom, pa se nisem najbolje znašel,« je skoraj razposajeno, vsekakor pa nasmejano po koncu konference pred derbijem bolj rekel kot vprašal mariborski trener Darko Milanič. Dostopen, razpoložen, zgovoren. Navadil se je. Še najlažje na to, kje novinarji običajno sedimo na konferencah. Navadil se je na Maribor. In Maribor nanj, vsekakor na uspehe, ki pridejo (tudi) z njim. Ker ravno za medsebojno zaupanje gre.

Precej redko, domala izjemoma se zgodi, da v Ljudskem vrtu na začetku konference povedo, kaj bo tema. Včeraj je to seveda bil izključno derbi; edino z njim nepovezano vprašanje je bilo tisto o pomenu uspeha Jana Oblaka, pri čemer je Milanič vratarju Atletica zgledno in iskreno čestital. Sicer pa samo sobota, samo derbi in samo letošnja sezona.

Maribor s preverjenim receptom

Maribor je svoje težave na igrišču rešil – na igrišču. Bolje, hitreje, lažje in bolj prepričljivo kot v pisarnah. O igri vijoličastih se dvomi manj kot o (bodočih) odločitvah administracije kluba, ki je ažurno in odkrito popazilo, da se na sicer neizogibna vprašanja odgovori ne bi pojavili prehitro. Najsi gre celo za prihodnost Milaniča, ki je pred koncem jesenske lige prvakov pogodbo podaljšal do leta 2021, ali odmeve iz Ljubljane, da naj ne bi dobili dovolj vstopnic za derbi.

»Obnašati se moramo kot doslej, ker nam je to prineslo ta položaj,« je ključna premisa Darka Milaniča, ki z Mariborom v Ljudskem vrtu ligaškega derbija še nikdar ni izgubil. Le enega, v Stožicah po prvi uvrstitvi v evropsko ligo. »Prepričan sem, da bodo fantje na igrišču delovali kot zelo uigrana in zmage željna enota.«

Če ga je v tisti prvi eri zaznamovala zacementiranost tako kadra kot sistema, so zdaj spremembe vidnejše, večje, odmevnejše in predvsem kampanjske. Letos, ko je Maribor spomladi poimensko neobičajno precej drugačen kot jeseni, jih je bilo več kot zadosti. Zato se bo toliko bolj zatekel k preverjenemu. »Razmišljati moramo le o tej tekmi, izključiti vse kalkulacije. Tako smo se obnašali do zdaj, to nam je prineslo to serijo. Jasno, imamo pa zdaj več možnosti.«

Že včeraj je napovedal, da ne bo mogel računati na Alexandruja Cretuja (poleg Kassima Doumbie in Damjana Boharja). Da bi se Maribor zaprl, ker Olimpija potrebuje zmago, je Milanič gladko zatrl. Ne bo postavil treh centralnih vezistov na sredino. Ker ve, zakaj. »Kolikor slišim, je celo prvič, da je stadion tako hitro razprodan,« se je Milanič ozrl na odziv okolja. Ker ve, kaj okolje terja. Gre se na zmago.

Milec: Derbiji se ne igrajo, ampak zmagujejo

»Meni kot domačinu to pomeni res ogromno,« je razprodani Ljudski vrt opisal Martin Milec. Čeprav spomladi še ne najde (reprezentance vredne) forme, je tisti domačin, ki lahko reče, da čuti in razume okolje. »Fizično sem na nivoju, odsprintal bom vseh 90 minut. Ne vidim, kateri igralec ne bi tega storil pred polnim Ljudskim vrtom, pa tudi če ne bi opravil enega samega dneva priprav.« V imenu slačilnice je spregovoril o pritisku in tudi pričakovanju njegovih predložkov: »Tudi če bo samo en predložek dovolj za zmago, bo dobro. Zaradi mene lahko dajo tudi fizioterapevti gol, samo da zmagamo!«

Milec ni zaman izpostavil ekipnega duha. Če komu v ekipi ne gre, znajo pokrpati. Če ne gre ekipi, pa je tu okolje. »Viole so nam stale ob strani, ko rezultati niso bili takšni, kot bi morali biti. Pritiska ne bi smeli čutiti, samo eno veliko spodbudo.« Predvsem pa je Milec poudaril, da Maribor dodobra ve, da »derbiji niso za to, da se igrajo, ampak za to, da se zmagajo«.