Čeprav naj bi bil festival v Cannesu predvsem filmsko srečanje, je vedno v ospredju tudi moda. Ne nazadnje se festival dogaja v Franciji. Letos so tema številka ena spet visoke pete. Pred tremi leti se je na festivalu namreč zgodil Heelgate, afera Visoke pete. Za sprehod po rdeči preprogi se nekako zahteva, da so dame glamurozne, kar za Francoze pomeni, da imajo obute salonarje z visokimi petami. In ker niso vse ženske v njih tako spretne kot Melania Trump, je pred tremi leti skupina starejših žensk na premiero prišla v balerinkah, varnostniki pa so vsem preprečili vstop v dvorano, češ da ne spoštujejo navodil za oblačenje. Ko so igralke z Emily Blunt na čelu povzdignile glas, češ, kakšne vrste diskriminacija je to, se je direktor festivala Thierry Fremaux nemudoma opravičil in razložil, da visoke pete nikakor niso obvezne. A kljub temu jih od tedaj za vsak primer nosi večina sprehajalk po rdeči preprogi.

Do letošnjega Cannesa, ko se je igralka Kristen Stewart po rdeči preprogi sprehodila bosa, salonarje pa je nosila v rokah. Kljub temu so jo spustili v dvorano in si je lahko ogledala premiero filma Spika Leeja BlackKkKlansman. Še vedno ni povsem jasno, ali je to naredila iz udobja ali zaradi protesta.

Stewartova je bila namreč med 82 igralkami in filmskimi delavkami, ki so na rdeči preprogi dan prej protestirale proti neenakopravni zastopanosti spolov na festivalu. Kot je dejala predsednica žirije Cate Blanchett, je po stopnicah do premierne dvorane v zgodovini festivala hodilo 1688 režiserjev in le 82 režiserk. Stewartova, ki je tudi članica letošnje žirije, je pred bosonogim mimohodom na tiskovni konferenci razglabljala o tem, da je treba spremeniti rigidna pravila oblačenja na rdeči preprogi, še posebno pravilo o visokih petah, češ da so zaradi tega ženske v neenakopravnem položaju: »Če bi s prijateljem šla po rdeči preprogi in bi mi kdo rekel, da ne smem vstopiti, ker nimam visokih pet, bi mu odgovorila, da jih tudi moj spremljevalec nima.«