Marsikje zunaj si lahko privoščite čisto slasten, a zelo navaden burger. Imamo mesno polpetko, nekaj zelenjave, sira ter omako. Ker je življenje čisto prekratko, si doma pripravite nekaj posebnega. Burger, ki je lep, zanimiv in predvsem res dober.

Za navdih si poleg današnjega recepta oglejte še naslednje fantastične, a malo drugačne burgerje:

- Burger s scufanim piščancem,

- Burger z lososom,

- Sočen jagnječji burger s tzatziki omako,

- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom.

Težko rečemo, kateri je najboljši. Burger s scufanim piščancem je neverjetno čudovit način priprave piščanca, niti malo ni dolgočasen. Burger z lososom zaseda prvo in nedosegljivo mesto med ribjimi burgerji in še Ramsayju bi bič všeč. Jagnječji burger je ne le bogatega in nikoli pozabljivega okusa, tzatziki omaka ga naredi enkratnega in popolnega za poletne dni. Burger s koruzno-čičerikinim polpetom pa je veganska verzija burgerja, ki je všeč tudi vsejedcem, saj ni dolgočasen in se z lahkoto primerja s klasičnimi – skrivnost je v vseh slastnih dodatkih, predvsem mehkih, dišečih češnjevcih! VSI so zakon!

Čisto vse različice so pripravljene z domačimi burger bombetkami. Lahko jih pripravite kar doma.

Pa še nekaj besed o današnjem burgerju. Ne le, da je slasten, prava paša za oči je.

Cvetačne polpete lahko pripravite vnaprej in surove zamrznete. Pečene lahko hranite tudi nekaj dni v hladilniku. Morda so sestavine malo nenavadne na prvi poglej, a brez skrbi. Ko cvetačo spečete, dobite čudovite okuse. Ker pa je poleg spečen še česen in ga mehkega, dišečega in čisto drugačnega od surovega, zmiksate s cvetačo, nato pa dodate še kvinojo – ali riž, če kvinoje ne dobite, malo sira in jajca, ki vse skupaj držijo … ooooh, božansko! Lahko pa polpete pojeste tudi s čim drugim, na solati ali kot prilogo. Zagotovo vam bodo všeč, pa še super se skupaj držijo in ne razpadajo.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT:

Sestavine za cvetačne polpetke (za 8 polpet):

1 glava cvetače

olje, sol, poper

1 glavica česna

120 g surove kvinoje

80 g drobtin

3 jajca

50 g sira

Ostale sestavine (za 2 burgerja):

2 burger bombetki

4 listi zelene solate

10 špargljev

2 lističa sira

½ avokada

limetin ali limonin sok

2 jajci

olje, sol, poper

PRIPRAVA

Cvetačo narežite na cvetke, razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapajte z oljem in posolite ter popoprajte. Na kos alufolije položite celotno glavica česna, jo pokapajte z oljem in posolite ter popoprajte, nato pa tesno zavijte v culico. Culico položite poleg cvetače in vse skupaj pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C, dokler se cvetača ne zmehča in po robovih malenkost obarva.

Kvinojo skuhajte v slani vodi po navodilih na embalaži, nato pa jo ohladite. V mešalnik dajte pečeno in malenkost ohlajeno cvetačo ter olupljene stroke česna ter grobo zmiksajte (nikar v pire, le v koščke).

Cvetačo, kvinojo, jajca, nariban sir, drobtine in pol žličke soli ter četrt žličke popra prenesite v skledo. Vse skupaj dobro premešajte in oblikujte v polpete. Polpete pred peko za 10 minut postavite v hladilnik.

Polpete popecite v ponvi na segretem olju na obeh straneh.

Nato na polpet položite sir v lističih in ponev vzemi z ognja. Šparglje popecite na olju, malo jih posolite in popoprajte.

V ponvici specite jajce na oko. Avokado pretlačite, malenkost posolite in pokapajte z limetinim sokom. Sedaj burger sestavite – na dno bombetke dajte avokado, nato solato, nadaljujte s polpetom, nanj razporedite šparglje, na šparglje pa jajce.

Na jajce položite zgornji del bombetke, malo pritisnite in počakajte, da se rumenjak razlije.

Pa dober tek!