Štiriinpetdesetletni Nassar je bil zaradi zlorab, ki segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, letos obsojen na tri zaporne kazni in bo ostal za zapahi do konca življenja. Poleg gimnastičnih reprezentantk in drugih telovadk je zlorabljal nogometašice, umetnostne drsalke, rokoborke, navijačice, skakalke v vodo, plesalke, atletinje in druge športnice študentke.

To je najpogosteje počel doma, po telovadnicah in v svoji ordinaciji na kampusu univerze Michigan State, ki je več let zanemarjala opozorila in obtožbe. Zlorabljal je tudi na posebnem pripravljalnem taboru za olimpijske telovadke ter na domačih in mednarodnih tekmovanjih, med drugim tudi na olimpijskih igrah.

Dekleta je menda otipaval na pregledih celo v prisotnosti njihovih staršev, kar je prikril s svojim telesom. Med žrtvami so dobitnice olimpijskih naslovov Jordyn Wieber, Aly Raisman, Gabby Douglas in McKayla Maroney.

Odškodnine da, spremembe ne?

Doslej je morala denarnico najbolj na široko odpreti zaradi podobnih škandalov univerza Penn State, ki je 35 žrtvam spolnih zlorab pomočnika trenerja v ameriškem nogometu Jerryja Sanduskega plačala 100 milijonov dolarjev. Upravni odbor univerze Michigan State je sporočil, da jim je resnično in iskreno žal za vse in priznal potrebo po spremembi odnosa do spolnih zlorab in preventive.

Rachael Denhollander iz Louisvilla v Kentuckyju, ki je prva javno spregovorila o zlorabi, je za televizijo ABC povedala, da odškodnina pravilno kaže na ogromno škodo, ki je bila storjena, vendar pa sama doslej še ni opazila kakšnih velikih sprememb na univerzi.

Ob izreku kazni Nassarju je izjave podalo 250 žrtev, kasneje pa se jim jih je pridružilo še več. Velik kos odškodninske pogače si bodo najprej odrezali odvetniki, ampak načeloma naj bi 425 milijonov šlo za 332 žrtev, 75 milijonov pa bodo prihranili za morebitne nove žrtve, ki se še niso opogumile s priznanjem.

Zaradi škandala je odstopilo nekaj vodilnih na univerzi Michigan State in ameriški gimnastični zvezi, tožbe pa so vložene še proti zvezi, ameriškemu olimpijskemu komiteju in številnim športnim klubom v okolici mesta Lansing v Michiganu, kjer je sedež univerze s skoraj 40.000 študenti.

Letni proračun univerze je 1,36 milijarde dolarjev, od česar država Michigan prispeva skoraj 300 milijonov dolarjev, ostalo pa se nabere od šolnin, ki bodo v prihodnje verjetno malce višje. Žrtve so morale v zameno za denar odstopiti od podpore zakonodaji, ki se sprejema v državnem kongresu. Gre za poskus odvzema imunitete javnim ustanovam, če so malomarne v primerih spolnih zlorab.