V uradni izjavi so v ameriškem komiteju navedli, da se 60-letni Blackmun poslavlja zaradi težav z zdravjem, rakom na prostati, začasno pa bo naloge generalnega sekretarja prevzela Susanne Lyons.

Obenem so v istem sporočilu za javnost pri USOC zapisali, da bodo v prihodnje športnike in športnice bolje zaščitili pred zlorabami. »Glede na Scottovo zdravstveno stanje smo se v interesu športa dogovorili, da takoj poiščemo novo vodstvo in nadaljujemo s sprejemanjem pomembnih ukrepov, ki nas čakajo,« so v sporočilu povzeli predsednika USOC Larryja Probsta.

Pozivu k menjavi Blackmuna so se pred časom pridružili številni ameriški senatorji, saj so v USOC za afero Nassar, ki se je razpletla letos, vedeli že leta 2015 in prepočasi ukrepali. Pri USOC so svojega uradnika sicer vres čas branili, da je vseskozi ukrepal v skladu s predpisi.

Primer Nassar je odmeval v medijih širom po svetu, saj je zdravnika gimnastične reprezentance spolne zlorabe obtožilo več kot 250 športnic, s katerimi je sodeloval med leti 1996 in 2005, med njimi je bila tudi slovita Simone Biles. Sodišče v Michiganu je 54-letnega Nassarja januarja letos obsodilo na 175 let zapora, od katerih jih bo moral 40 minimalno prestati za zapahi.