To je bil že 15. poraz za Mayevo v zvezi z zakonodajo o brexitu v zgornjem domu parlamenta. Lordi so v sredo potrdili vrsto amandmajev, ki jim je vlada nasprotovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog zakona se zdaj vrača v poslansko zbornico, ki bi lahko zavrnila različne sprejete amandmaje. Lorde, ki zagovarjajo brexit, je zadnji poraz ujezil in so kolegom očitali, da poskušajo uničiti zakon.

Konservativec Michael Lord je izjavil, da je obravnava zakona o brexitu pokazala neizvoljeno lordsko zbornico v njeni najslabši luči. Lordi z nasprotne strani na očitke odgovarjajo, da zgolj opravljajo svoje delo ter preučujejo in pregledujejo zakonodajo.

Zakon o izstopu je ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave, in prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.